ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Canada
  5. YH2 Architecture
  6. 2007
  7. NB20º5 / YH2 Architecture

NB20º5 / YH2 Architecture

  • 01:00 - 12 April, 2010
NB20º5 / YH2 Architecture
NB20º5 / YH2 Architecture

NB20º5 / YH2 Architecture NB20º5 / YH2 Architecture NB20º5 / YH2 Architecture NB20º5 / YH2 Architecture +27

  • Architects

  • Location

    Grande-Anse, NB, Canada
  • Architects

    YH2 Architecture
  • Project Team

    Benoit Boivin, Marie-claude Hamelin, Loukas Yiacouvakis
  • Owner And Builder

    Jocelyn Jean
  • Area

    1000.0 sqm
  • Project Year

    2007

From the architect. With simple, spare lines inspired by the vernacular architecture of the Maritimes, the structure is composed of two wings made of sheet metal and wood, built directly on the ground in the centre of a natural clearing.

Instead of meeting at a traditional 90° angle, the two blocks comprising the building have been set an additional 20°5 further apart, opening the house towards the clearing, the afternoon sun and the breeze off Chaleur Bay.

The first block is the house itself, an open area under a peaked roof for the living room, dining room and bedroom.

The second block, similar to the first, is the all-white painting studio, bathed in light and open to nature through large glass doors.

The space joining the blocks features a large deck made of larch, while inside the two wings meet in the kitchen, a transitional space that can be either inside or outside, thanks to the two large glass garage doors installed on either side.

A nature retreat, open to the great outdoors when the occupants are in residence, NB20°5 can be closed up like a box during their absence, thanks to the cedar shutters and sliding barn doors that cover all the openings. The house/studio then goes into hibernation mode, just like animals, thereby keeping energy costs to a minimum. To prevent any moisture build-up when the house is not being heated, the interior is constructed entirely of locally sourced, mould-resistant materials: wood (no plaster or drywall) and concrete.

Publication material via v2com

Cite: "NB20º5 / YH2 Architecture" 12 Apr 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/55704/nb20%25c2%25ba5-yh2-architecture/>
Read comments

6 Comments

hardav · April 15, 2010

Excellent site - great design.
Not too innovative but beautifully crafted.
Lucky owner!

Nicholas Patten · April 13, 2010

I Like: NB20º5. http://bit.ly/bKWDm4

Mark · April 13, 2010

I agree that it's nicely detailed, but be careful grabbing a glass of water in the middle of the night!

the uninformed observer · April 13, 2010

Details and solutions are so good. 10 best of the year so far for me. Thanks!

Architecture News · April 12, 2010

love it! NB20º5 by YH2 Architecture http://archdai.ly/d3hjXb #architecture #interiordesign #minimalism #loft ?? via @bluevertical @archdaily

Architecture Design · April 12, 2010

NB20º5 / YH2 Architecture: © Courtesy of YH2 Architecture
Architects: YH2 Architecture
Location: Grande ... http://bit.ly/9ul2HB #archdaily

···

Comments are closed

Read comments