Long Museum West Bund / Atelier Deshaus

  • 01:00 - 8 October, 2014
Long Museum West Bund / Atelier Deshaus, © Su Shengliang
© Su Shengliang
  • Architects

  • Location

    Longteng Avenue, Xuhui, Shanghai, China, 200231
  • Architect in Charge

    Liu Yichun, Chen Yifeng
  • Design Team

    Liu Yichun, Chen Yifeng, Wang Longhai, Wang Weishi, Wu Zhenghui, Wang Xuepei, Chen Kun
  • Area

    33007.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Photographs

© Su Shengliang © Su Shengliang © Su Shengliang © Xia Zhi +36

  • Structure, electrical & mechanical engineer

    Tongji Architectural Design (Group) Co, Ltd.
  • Structure, electrical & mechanical design team

    Chao Si, Zhang Zhun, Shao Xiaojian, Shao Zhe, Zhang Ying, Shi You, Li Weijiang, Kuang Xingyu, Zhou Zhili
  • Lighting design

    Shanghai Guangyu Lighting Design Co., Ltd.
  • Client

    Shanghai Xuhui Waterfront Development, Investment & Construction Co., Ltd.
  • Site Area

    19337sqm
© Su Shengliang
© Su Shengliang

From the architect. Long Museum West Bund is located at the bank of Huangpu River, Xuhui District, Shanghai Municipality, the site of which was used as the wharf for coal transportation. Before the commencement of the design, a Coal-Hopper-Unloading-Bridge of about 110m in length, 10m in width and 8m in height, which was constructed in the 1950s, is remained with a two-storey underground parking completed as early as two years ago.

Structure Plan
Structure Plan

The new design adopts the cantilever structure featuring “vault-umbrella” with independent walls while the shear walls with free layout are embedded into the original basement so as to be concreted with the original framework structure. With the shear walls, the first underground floor of the original parking has been transformed to an exhibition space with the overground space highlighting multiple orientations because of the relative connection of the “vault-umbrella” at different directions; besides, the electrical & mechanical system has been integrated in the “vault-umbrella” structure. As to the overground space covered by the “vault-umbrella”, the walls and the ceiling feature as-cast-finish concrete surface so that their geometrical dividing line seems faint.

© Su Shengliang
© Su Shengliang

Such structure cannot only shield the human body in conformation, moreover, the building’s internal space can also represent a kind of primordial and tameless charm while the spatial dimension, large or small, and the as-cast-finish concrete surface with the seam among moulding boards and the bolt holes bring a sense of reality as well. The directness and simplicity resulting from this “literal” structure, material and space plus the sense of force or lightness because of large-scale overhanging style enables the overall building’s continuation of the industrial property of the original site, not only in time but in space.

© Su Shengliang
© Su Shengliang

The flowing exhibition space under the overground as-cast-finish concrete “vault-umbrella” and the “white box” exhibition space on the first underground floor are connected with spiral ladders downward. The parallel tensility highlighting the space,primordial but realistic, and the art exhibition from the ancient, modern and contemporary periods, has displayed an exhibition space featuring the temporality.

© Su Shengliang
© Su Shengliang
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Long Museum West Bund / Atelier Deshaus" 08 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/554661/long-museum-west-bund-atelier-deshaus/>