ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Sweden
  5. Tham & Videgård Arkitekter
  6. 2012
  7. House Husarö / Tham & Videgård Arkitekter

House Husarö / Tham & Videgård Arkitekter

  • 01:00 - 6 October, 2014
House Husarö / Tham & Videgård Arkitekter
House Husarö  / Tham & Videgård Arkitekter, ©  Ake E:son Lindman
© Ake E:son Lindman

©  Ake E:son Lindman ©  Ake E:son Lindman ©  Ake E:son Lindman ©  Ake E:son Lindman +23

  • Design Team

    Bolle Tham, Maria Videgård
  • Structural Engineer

    Christian Hoffman, Konkret Rådgivande Ingenjörer
  • Building construction

    Bosse and Emil Stjernberg
  • Metal work

    Lasse Fors
  • Electrician

    Håkan Österman
  • Plumber

    Lennart Källström
  • Ground work

    Nilas Österman, Sven Ivar Öman
  • Building Cost

    265,000 Euro
  • More SpecsLess Specs
©  Ake E:son Lindman
© Ake E:son Lindman

From the architect. The location is the outer Stockholm archipelago. Tall pines give the forested site an untouched character. The house is placed in a clearing with a high position in the landscape, on a plateau facing the sea in the north. The property has been in the family for a long time with a couple of small complementary buildings, a boathouse and a guesthouse, that has been used for vacation stays. As the family grew with a new generation, the need for a larger house with more space followed.

©  Ake E:son Lindman
© Ake E:son Lindman

The light conditions, the sea view and the flat and smooth bedrock were some of the qualities that constituted the starting point for the house. A relatively low budget also influenced the design, resulting in the idea to use tectonic rationality to support a specific spatial structure.

©  Ake E:son Lindman
© Ake E:son Lindman

The house, a pitched roof volume in two levels, is divided into an open social area at ground floor and a more private upper level, with bedrooms and a playroom. Within the square plan, a freestanding box holding kitchen, bathroom and the stair, organizes the ground floor into a sequence of interconnected spaces. Large sliding windows open up to the views in all directions and allow the sunlight to fill the interior. On the upper level a skylight that runs along the ridge of the roof underscores the verticality of space and subtly enhances the experience of seclusion.

Section 1
Section 1
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The exterior is entirely clad with folded black sheet metal of varied widths that integrate the position of the windows. Three glazed sliding doors with frames of hard wood provide entrances and direct access to the outdoor areas on the naturally flat part of the bedrock. All construction and finishes are made out of wood. The open plan is made possible with glulam wooden beams. Between these beams plywood sheets has been bent to form a series of vaults that add direction to the interior spaces.

©  Ake E:son Lindman
© Ake E:son Lindman
Cite: "House Husarö / Tham & Videgård Arkitekter" 06 Oct 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/552867/house-husaro-tham-and-videgard-arkitekter/>
Read comments

1 Comments

Małgorzata · October 06, 2014

Very nice, the contrast between black exterior and light, warm interior is magnificent.

···

Comments are closed

Read comments
©  Ake E:son Lindman

House Husarö / Tham & Videgård Arkitekter