ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Makiko Tsukada Architects
  6. 2013
  7. Grass Cave House / Makiko Tsukada Architects

Grass Cave House / Makiko Tsukada Architects

  • 01:00 - 23 May, 2014
Grass Cave House / Makiko Tsukada Architects
Grass Cave House / Makiko Tsukada Architects, © Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

© Shinkenchiku-sha © Shinkenchiku-sha © Shinkenchiku-sha © Shinkenchiku-sha +12

First Floor Plan
First Floor Plan

From the architect. The site is surrounded by gentle hills, and a green area unfolds in front of the narrow-centered “V” shaped site. We attempted to adjust the distance to cities, as well as that to the natural environment, by utilizing the unique characteristics of the site, and three-dimensionally integrating the green area.

© Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

Specifically, the outline of the building was determined to follow the shape of the site. Two floating lawns were planned in a way such that they appear to be continuous with the green area in front. The lawn on the roof of the garage slopes down towards the living room, while directing a line of sight from the interior to trees in the park. Another lawn is made on the roof of the living space. It slopes down towards the street side, creating a rich green scenery along with the surrounding trees.

© Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

The floating roofs have a hat-like function that work as air conditioners to absorb solar radiation during summer, and as insulation to maintain the interior thermal environment during winter.

© Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

The interior space is a large wooden open space with a hollow core at the center. By manipulating the natural light, the distance to the street and the height difference with the street, the space becomes more private towards the back of the house. The central core directs natural light to the first-floor bathroom and its surroundings, while functioning as access to the roof and as a ventilation pipe. In addition, since it structurally bears a large portion of seismic forces, only 50mm thin pipes were required for pillars to support the garage roof with a floating lawn.

© Shinkenchiku-sha
© Shinkenchiku-sha

This building, which resembles an urbanized rich, green cave, maintains adequate distance from cities while enabling enjoyment of a fresh relationship with city or natural environments through the horizontal and vertical hollows where light enters.

Cite: "Grass Cave House / Makiko Tsukada Architects" 23 May 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/508194/grass-cave-house-makiko-tsukada-architects/>
Read comments