ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Store
  4. Japan
  5. Kengo Kuma & Associates
  6. 2013
  7. SunnyHills at Minami-Aoyama / Kengo Kuma & Associates

SunnyHills at Minami-Aoyama / Kengo Kuma & Associates

  • 01:00 - 11 March, 2014
SunnyHills at Minami-Aoyama / Kengo Kuma & Associates
SunnyHills at Minami-Aoyama / Kengo Kuma & Associates, © Daici Ano
© Daici Ano

© Daici Ano Construction Process. Image © Kengo Kuma & Associates © Daici Ano Construction Process. Image © Kengo Kuma & Associates +38

  • Architects

  • Location

    3 Chome-10-20 Minamiaoyama, Minato, Tokyo, Japan
  • Design Team

    Kengo Kuma, Kenji Miyahara, Hiroaki Akiyama, Yuteki Dozono, Masahiro Minami
  • Area

    293.0 sqm
  • Project Year

    2013
  • Photographs

  • Structure

    Jun Sato Structural Engineering
  • Facilities

    Kankyo Engineering
  • Construction

    Satohide Corporation
  • HVAC

    San-ei Setsubi Kogyo
  • Plumbing

    San-ei Setsubi Kogyo
  • Electric

    Kokko Systems
  • Client

    Sunny Hills Japan
  • Site Area

    175.69m2
  • More SpecsLess Specs
© Daici Ano
© Daici Ano

Structure Diagram 4
Structure Diagram 4
Structure Diagram 5
Structure Diagram 5

This shop, specialized in selling pineapple cake (popular sweet in Taiwan), is in the shape of a bamboo basket. It is built on a joint system called “Jiigoku-Gumi,” traditional method used in Japanese wooden architecture (often observed in Shoji: vertical and cross pieces in the same width are entwined in each other to form a muntin grid).

© Daici Ano
© Daici Ano

Normally the two pieces intersect in two dimensions, but here they are combined in 30 degrees in 3 dimensions (or in cubic), which came into a structure like a cloud. With this idea, the section size of each wood piece was reduced to as thin as 60mm×60mm.

© Daici Ano
© Daici Ano

As the building is located in middle of the residential area in Aoyama, we wanted to give some soft and subtle atmosphere to it, which is completely different from a concrete box. We expect that the street and the architecturecould be in good chemistry.


Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "SunnyHills at Minami-Aoyama / Kengo Kuma & Associates" 11 Mar 2014. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/484981/sunnyhills-at-minami-aoyama-kengo-kuma-and-associates/>
Read comments
Read comments