Farmstead Refurbishment / Carlo Bagliani

  • 28 Dec 2013
  • Houses Refurbishment Renovation Selected Works
© Anna Positano

Architects: Carlo Bagliani
Location: Alessandria,
Architect In Charge: Carlo Bagliani
Collaborator: Antonio Norero
Year: 2011
Photographs: Anna Positano, Carola Merello

From the architect. Purpouse of the refurbishment is the contemporary reutilization as home for vacation of a XVII century farmstead.

© Carola Merello

The simple parallelepipedon form and the sheer size of the building, together with the overlooking position towards the “cortese di gavi” vineyards lead to a special respect of the building as it was.

© Anna Positano

All the design guide was to bring back all the old things still inside the farm (like old doors, the large wooden beams of the roof, and even the allocation of rooms and stairs), trying to reach the original atmosphere of the rural culture.

© Carola Merello

Then it seemed adequate just to integrate what was necessary with simple contemporary elements (floors in concrete just coloured/mixed with oxide, some linear door, steel windows, steel kitchen furniture, steel switches ).

© Carola Merello

All the walls, outside and outside were covered with hydrated lime, without painting, this way all the building looks like a solid monolith made of soil, and the space inside are shady and good for meditation.

© Carola Merello

Lighting was mainly realized with two types of lamps: a linear neon light for bathrooms and stairs, a portable hooked lamp for rooms. Furniture, like sofas and beds was mainly designed specifically for the farmstead, with the same purpouse of rural simplicity.

Cite: "Farmstead Refurbishment / Carlo Bagliani" 28 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 01 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=461494>

1 comment

Share your thoughts