University of Queensland Global Change Institute / HASSELL

  • 29 Dec 2013
  • Educational Selected Works
© Peter Bennetts

Architects: HASSELL
Location: QLD, Australia
Area: 3865.0 sqm
Year: 2013
Photographs: Peter Bennetts

Section b

From the architect. The Global Change Institute is a $32 million building designed by which meets the world’s most advanced levels of sustainability. The building demonstrates sustainable technological research and pilots innovative sustainable building solutions.

© Peter Bennetts

The building has been designed to work with the natural environment and will operate as a zero energy and carbon neutral workplace.

© Peter Bennetts

It will be naturally ventilated for most of the year and generate and store all its own power on-site through renewable solar energy sources that are pollution-free. All excess power will be delivered back to the national grid.

© Peter Bennetts

The GCI Building also represents the first Australian use of structural Geopolymer concrete, a low-carbon product produced with significantly lower greenhouse gas emissions than conventional concrete.

© Peter Bennetts

The building moves away from a framework of consumption of the world’s resources to one that contributes to the restoration and regeneration of the environment.

© Peter Bennetts

It will also act as a live research site, with the building systems and occupants used to assess optimal comfort conditions in low-energy buildings for the sub-tropics.

© Peter Bennetts

The building features an operable sun shading system that tracks the sun and protects the glass louvres which encourage natural ventilation. The air flows across occupied spaces to the central atrium which acts as the building’s lungs, discharging warm air through its thermal chimney.

© Peter Bennetts

The translucent ETFE atrium roof allows natural light into the interior while insulating from the sun’s heat. Optimal natural lighting is supported by environmentally friendly Led lighting.

Basement Floor Plan

The building is cooled with chilled water flushed through the exposed sculptural precast floor panels. Rainwater storage of 60,000 litres services the hydronic cooling system, kitchen and shower.

Floor Plan 1

A green wall, bush tucker garden and bio-retention basin breathe life into the building’s green ethos, and UQ’s St Lucia campus pedestrian links provide easy access by foot or bike.

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "University of Queensland Global Change Institute / HASSELL" 29 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 30 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=461298>