Anh House / S+Na. – Sanuki + Nishizawa architects

© Hiroyuki Oki

Architects: S+Na. – Sanuki + Nishizawa architects
Location: , Vietnam
Area: 332.0 sqm
Photographs: Hiroyuki Oki

© Hiroyuki Oki

From the architect. This house, designed for a thirty-years-old-women and her family, is built on the plot of 4m wide and 21m deep in Ho Chi Minh City, which is very typical for urban tube houses in Vietnam. The main request from the client is to realize the bright and open space filled with natural light and greenery.

© Hiroyuki Oki

Tube house, the most typical housing style in Vietnam, itself has a critical difficulty in getting enough natural light and ventilation firstly because there’s no opening on the two long boundary sidewalls and secondly because Vietnamese people tend to have lots of fixed partition walls for separating many bedrooms. Therefore, the main theme of this house is to explore the possibility of a new lifestyle in Vietnam, in which that such dark and humid space need to be improved drastically into a bright and open one.

© Hiroyuki Oki

The house is designed with 4 solid thick slabs and no normal fixed partition walls. Each slab, stuck in the different height, has several voids that lead natural reflection light from the top-light, façade and backside into the house.  In addition, each slab is set out with several holes of terrazzo bath-tub and foot-space for sitting, especially the 15 holes for greenery with different kinds of tropical plants to enable the space attractive and fresh. Furthermore normal familiar fixed partition walls are replaced into light, movable and translucent partitions for separating bed spaces, adjusting balance between the privacy for each individual space and the fluency of whole big space according to the lifestyle’s request. These partitions are the folding or sliding doors with woven bamboo as a shade and jalousie windows system which are easily opened for the natural wind circulation to go through the whole house spaces. Briefly, all of design intents are to fulfill the tube house spaces with greenery, brightness, well-ventilations then transform the narrow, dark, humid passive residential housing into “the space connecting to the outside natural environment” – where the people can feel real outside atmosphere.

© Hiroyuki Oki

The house structure is a RC frame structure with reversal beams system. Besides, using the woven bamboo sheet as concrete work’s frames for engraving the bamboo pattern on the exposed concrete ceiling,not only emphasizes the continuous slab and natural lighting effect, but also creates stronger aesthetic effect together with real woven bamboo of doors system. All these materials and techniques adopted into this house design are local and widely common in Vietnam.

© Hiroyuki Oki

We can feel the natural wind and live without air conditioner comfortably in this house that has the “lifestyle connecting to the outside natural environment”. Somehow, this sustainable and ecological proposal is considered as a re-definition of the Vietnamese traditional lifestyle connecting to the outside environment in the contemporary housing. We really hope this simple, bright and open lifestyle can be one of the effective alternatives in the modern lifestyle in Vietnam.

Floor Plan
Cite: "Anh House / S+Na. – Sanuki + Nishizawa architects" 03 Dec 2013. ArchDaily. Accessed 18 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=453719>

8 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    I like the idea of rustic interiors like some old Vietnamese houses when we use thatch roofs, walls or even clays material for walls.
    But I just wonder of the simple exterior and security reasons for Vietnam context now.
    Anyway, this is a house which was designed by
    a Japanese architect in Vietnam and thanks for your views of Vietnam tube houses. Japan has been successful of upgrading their culture, architecture, society by Western technic but still can keep and upgrade “Japanese soul”. Hope we can do so in Vietnam.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Is it another version of the “Stacking Green”? So basically, [Anh House] by [S+N architects] is another version of [Stacking Green] by [Vo Trong Nghia + S+N architects]. Putting it into math equation would be: [Anh House] = [the Stacking green] – [concrete slabs with plants on the facade]. Respectively: [S+N architects] = [Vo Trong Nghia + S+N architects] – [Vo Trong Nghia]. This left with: [concrete slabs with plants on the facade] = [Vo Trong Nghia]. Mind blown!

    Only fun thoughts! Peace!

Share your thoughts