ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Other Facilities
  4. Finland
  5. AFKS
  6. 2009
  7. Ajurinmäki Daycare Center / AFKS

Ajurinmäki Daycare Center / AFKS

  • 01:00 - 4 January, 2010
Ajurinmäki Daycare Center / AFKS
Ajurinmäki Daycare Center / AFKS, © Jussi Tiainen
© Jussi Tiainen

© Jussi Tiainen © Jussi Tiainen © Jussi Tiainen © Jussi Tiainen +12

  • Architects

  • Location

    Espoo, Finland
  • Architects

    AFKS / Frondelius + Keppo + Salmenperä
  • Client

    City of Espoo
  • Area

    1060.0 sqm
  • Project Year

    2009
  • Photographs

From the architect. The Ajurinmäki Daycare Center is situated in the district of Leppävaara in Espoo. The building comprises three separate "home areas" for different groups within the children's daycare centre, as well as an open door daycare centre.

© Jussi Tiainen
© Jussi Tiainen

The rear of the plot rises up from a steep rock out-crop, where there are also fortification works (nowadays protected) dating from the Second World War. Construction was confined to the southward sloping south side of the plot, where there are favourable climatic and construction conditions. The plot contains part of an old garden, belonging to an area of single-family houses, where there grows old varieties of garden plants, such as fruit trees. This area has now been preserved as part of the daycare centre and as a local residents' playground, with a fence marking as large an area as possible.

© Jussi Tiainen
© Jussi Tiainen

The building has the shape of an organic, living entity that feeds the imagination and in the sheltered embrace of which the yard opens up towards the favorable southerly orientation. The orientations vary in height and utilize the attic space below the shallow roof planes. An essential part of the architecture is the seemingly arbitrary placement of the windows and the artificial landscape of slope formed by the roof, where the "light lanterns" stand as miniature buildings, as well as also enlivening the interior.

© Jussi Tiainen
© Jussi Tiainen
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Ajurinmäki Daycare Center / AFKS" 04 Jan 2010. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/45127/ajurinmki-daycare-center-afks/>
Read comments

4 Comments

Aalto · December 29, 2014

Windows could have been nicer if they have been extended all the way down to the floor: neck pain looking up and making feel claustrophobic.

dan · January 06, 2010

The way the interiors balance and respect natural light is beautiful.

I also like the color too...now...What concerns me is how weathering will affect it. I can easily see this building becoming a repulsive sun-bleached pink within a few years.

A little nitpick: what other kind of lantern is there?

oscar falcón lara · January 05, 2010

The way they managed the interior space and the arrangement of the windows is quite awesome, and the color is a nice detail, looks great in red.

Dainius · January 04, 2010

Nice building... :)

···

Comments are closed

Read comments