Separation Creek House / Jackson Clements Burrows

Architects: Jackson Clements Burrows Pty Ltd Architects
Location: Separation Creek, Victoria,
Project Team: Graham Burrows, Tim Jackson, Jon Clements, Anthony Chan, Chris Price, Huan Trinh, Joachim Holland, Anna Guelzo, Kim Stapleton
Design duration: 24 months
Construction duration: 12 months
Landscape: Ocean Road Landscaping
Rock Anchoring: Wessell Drilling
Contractor: Spence Building and Joinery
Constructed Area: 220 sqm
Photographs: John Gollings


The treehouse is sited in the bush fringe of Separation Creek, perched on a steep forested hillside above the Great Ocean Road and Bass Strait. It is a site that enjoys a unique combination of bush environment with intimate views of Separation Creek, the beach and the Wye River Peninsula to beyond.

The steepness of the site, landscape controls and landslip potential resulted in a limited building envelope to work within. These constraints (or opportunities) led us to explore a sensitive yet sculptural response that minimised it footprint by echoing in form a tree with branches, with rooms branching and cantilevering in all directions of a central trunk to take advantage of views, access and aspect.

A modest brief called for a three bedroom residence with associated living spaces.

Upper level projections include an entry branch with study, a sunroom to the west, and a living area and deck cantilevering some 6m meters from the core overlooking the ocean and beach below. At a half level lower, the master bedroom wing springs from the stair landing into the bush to the east.

A dining room and kitchen make up the upper level core of the building, whilst two further bedrooms, bathroom and laundry complete the lower level accommodation.

In its applied materiality, the treehouse draws on the modest local vernacular of 1950′s painted fibro shacks with cement sheet lining and expressed battens over joints. The cement sheet panels used on the treehouse are painted in 2 tones of green that help merge with building with the vegetation on the hillside in which it sits and reinforce its relationship with the landscape. The vertical timber battens on the building are a naturally stained timber, which will silver over time like the branches and trunks of trees within the bush.

The sculptural form and associated colour scheme allow the built form to both connect with the landscape and to dissolve it within it. The two tones of green pick up on colour variations and light and shade within the bush, and effectively reduce the mass of the object within the landscape. Varying light intensities across the course of the day further affects the colours and consequently the buildings relationship with its context in an engaging and dynamic way.

Cite: "Separation Creek House / Jackson Clements Burrows" 06 Aug 2008. ArchDaily. Accessed 20 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=4278>