Bicentennial Museum / B4FS Arquitectos

Courtesy of B4FS

Architects: B4FS Arquitectos
Location: ,
Area: 6,900 sqm
Photographs: Courtesy of B4FS

Courtesy of B4FS

From the architect. The project of restoration, refurbishment and conversion of the ancient Customs building includes the recovery of the site and its transformation into a contemporary museum. The Bicentenary Museum is situated in one of Argentina’s most dense historical areas. The central objective of the work consisted in the material and symbolic recovery of the building in its whole. The glazed cover proposed to protect the yard tends to reconcile the need to “cover and protect” the actual archeological site, with the necessity of keeping the typical brightness of an open space – the former yard – and with the need to create suitable conditions for the exhibition of other cultural goods, in particular the Mural painting “Plastic Exercise”, by the Mexican artist David Alfaro Siqueiros. A soft fold of the glazed roof resolves the public access, establishing a particular continuity with the city.

Courtesy of B4FS

This work will be integrated with the surroundings of the Bicentenary Cultural Center – In the former Post & Telegraphs Palace- creating a major “cultural corridor” between the river- front and the recently refurnished district of Puerto Madero. A linear park will bring out the Seat of the National Government and will provide new life to one of the most significant historic and political sites, thus successfully translating the Nation´s heritage into the future.

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Bicentennial Museum / B4FS Arquitectos" 01 Sep 2013. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=422641>

2 comments

Share your thoughts