We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Healthcare Centre in Balaguer / Jordi Badia, BAAS

Render  © BAAS
Render © BAAS

Spanish architect Jordi Badia, BAAS, shared with us a  recent entry for a competition, awarded with the 1st prize. This office has been doing a very good work lately, clean lines, pure materials… I recommend checking out the recently opened CAM Framis museum in Barcelona. Project description and mor eimages after the break.

Our proposal is for a new public access area to the newly-built Healthcare Centre, providing a gracious end to the corona of municipal service buildings which emanates from the Plaza Mercadal. A pedestrianised street will link this square to the car park located opposite the regional government headquarters. A large reception portico focuses the main entrance towards the new square, the river and Calle Àngel Guimerà, which is the source of pedestrian access. Besides this main entrance, the building also features secondary access points.

Model  © BAAS
Model © BAAS

Impressive views of the Sierra Vicenta and the meadows of Molino de Pena coincide with the south- and west-facing facades. That’s why the majority of residential rooms are located on upper floors overlooking these geographical features, whereas the public areas are on the east façade, also occupied by the Mossos de Esquadra police station, and the ground floor, which leads to the doctor’s surgery and drop-in hospital.

Terrace  © BAAS
Terrace © BAAS

The use of mosaic tiles on the facade harmonises it with the historical buildings of Balaguer’s old quarter and bestows the centre with a more upbeat image. Automatic white fibreglass window screens shade rooms’ balconies from the sun and offer privacy. Name: Healthcare Center in Balaguer Site: Balaguer. Lérida. Spain. Project: 2009 Surface: 4.943 m2 Author: Jordi Badia Team: Viki Llinares, Eva Damià, Rafael Berengena, Álvaro Gutiérrez Client: GISA – CatSalut

Interior © BAAS
Interior © BAAS

Location © BAAS
Location © BAAS
Site plan © BAAS
Site plan © BAAS
Level 1 Floor plan © BAAS
Level 1 Floor plan © BAAS
Level 2 Floor plan © BAAS
Level 2 Floor plan © BAAS
East elevation © BAAS
East elevation © BAAS
North Elevation © BAAS
North Elevation © BAAS
Long Section © BAAS
Long Section © BAAS
Cite:David Basulto. "Healthcare Centre in Balaguer / Jordi Badia, BAAS" 25 Nov 2009. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/41776/healthcare-centre-in-balaguer-jordi-badia-baas/>