Open Library / Superpool

  • 01:00 - 23 November, 2009
© Iwan Baan
© Iwan Baan

© Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan © Iwan Baan +24

From the architect. Installation of a public reading room in an art gallery space is a generous addition to the urban life of Istanbul’s most crowded pedestrian street.

The gallery space is designed like an auditorium, with seats on one side facing a ‘stage’ with the books arranged as a backdrop. The proposal with a single element tries to create multiple options for public interaction; lectures, readings, screenings, casual conversations can all be accommodated.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

The mezzanine level above the gallery floor is used for more focused visitors in need of a private study zone.

The three-month-long library installation intends to expose the multiple responsibilities and operations of an art institution to its audience.

© Iwan Baan
© Iwan Baan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Open Library / Superpool" 23 Nov 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/41475/open-library-superpool/>