Xi’an Greenhouse / Plasma Studio

  • 14 Aug 2013
  • Cultural Featured Selected Works
Courtesy of

Architects: Plasma Studio
Location: Xi’an, Shaanxi,
Architect In Charge: Eva Castro, Holger Kehne, Ulla Hell
Area: 4000.0 sqm
Year: 2011
Photographs: Courtesy of Plasma Studio

Courtesy of Plasma Studio

From the architect. Conceived as a precious crystal, semi-submerged in splendid isolation, reached by boat across the lake followed by a short walk from the shore, the greenhouse for the Xi’an Horticultural Expo blends into the hillside. Visitors access the building through a prolonged cut, literally scooped up from the ground, emerging into a light-filled reception space. From here the visitor passes along a tessellated mesh of paths to three different climatic zones with corresponding plant environments.

Courtesy of Plasma Studio

The greenhouse has a horseshoe plan, creating a loop that changes radically in section to accommodate a series of unique planting and spatial conditions. With the interior and exterior ground planes gradually shifting in relation to each other, the visitor experiences a sequence of visual enclosures alternating with long vistas out and across. The horseshoe shape also generates an interior open-air courtyard, making it the natural centre of the building and creating a three-dimensional web of interior and exterior circulation.

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Xi’an Greenhouse / Plasma Studio" 14 Aug 2013. ArchDaily. Accessed 21 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=412656>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    Younger brother of Zaha’s Guangzhou opera house minus filleted corners, with added clumsiness.

Share your thoughts