Zoom image | View original size
Conceived as a precious crystal, semi-submerged in splendid isolation, reached by boat across the lake followed by a short walk from the shore, the greenhouse for the Xi’an Horticultural Expo blends into the hillside. Visitors access the building through a prolonged cut, literally scooped up from the ground, emerging into a light-filled reception space. From here the visitor passes along a tessellated mesh of paths to three different climatic zones with corresponding plant environments. The greenhouse has a horseshoe plan, creating a loop that changes radically in section to accommodate a series of unique planting and spatial conditions. With the interior and exterior ground planes gradually shifting in relation to each other, the visitor experiences a sequence of visual enclosures alternating with long vistas out and across. The horseshoe shape also generates an interior open-air courtyard, making it the natural centre of the building and creating a three-dimensional web of interior and exterior circulation. View more View full description
Share Share