We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Alvenaria Social Housing Competition Entry / fala atelier

Courtesy of fala atelier
Courtesy of fala atelier

With the challenge of creating a new identity for the "Alvenaria" neighborhood in Lisbon, fala atelier defined a module with variations and multiplications which allowed the dwellings to develop iteratively. As opposed to a static solution, this 2.55m cube module sets ground rules for the organization of the interiors, while providing the flexibility for several possible typologies. More images and architects’ description after the break.

Each room would directly respond to the wishes of the residents and the dynamic mutant capacity would transform the neighborhood into a moving platform. Balconies over the street and small cultivation spaces would give color to the landscape.

Courtesy of fala atelier
Courtesy of fala atelier

After many years of indifference, a single intervention was required to resolve the whole site while bringing it back to the present. The materialization of the project was based on a prefabricated metal structure. The white of the exterior would be the backdrop for community activities. Inside, each resident would define his own micro-universe.

  • Architects: fala atelier
  • Location: Lisbon, Portugal
  • Team: Filipe Magalhães, Ana Luisa Soares
  • Type: Public Competition
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Courtesy of fala atelier
Cite:Alison Furuto. "Alvenaria Social Housing Competition Entry / fala atelier" 05 Aug 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/411410/alvenaria-social-housing-competition-entry-fala-atelier/>