“Els Colors” Nursery / RCR Arquitectes

  • 25 Jul 2013
  • Educational Selected Works
Courtesy of

Architects: RCR Arquitectes
Location: Manlleu, Barcelona,
Project Area: 927 sqm
Photographs: Courtesy of RCR Arquitectes

Construction: Construccions Ferrer, SA / Construccions Metàl·liques Olot, SL
Collaborators: M.Tàpies, Blázquez-Guanter, Grau-Del Pozo, enginyers SC, M.Subiràs, M.Linares. J.Torrents, G.Rodriguez, M.Braga, F.Spratley.

Courtesy of RCR Arquitectes

From the architect. In a construction game, the shape is threaded from the juxtaposition and superposition of simple parts. Ease in composition comes from the equal size of the parts, and the identification of each of them in the entire assembly comes from their color. The spatial perception of a child is different, his viewpoint is clearly lower to that of an adult, and he perceives different perspectives that broaden his relative dimension. To facilitate orientation and location at 0/3 is a spatial learning task important for his autonomy and security. The open and fluid character of the materiality of the limits contributes to an experience of connection instead of self-absorption.

Courtesy of RCR Arquitectes

Structure: metallic vertical structure, concrete horizontal structure.

Courtesy of RCR Arquitectes

Facade: Glazed facade with laminated glass and opaque aluminum doors to patios. Lattice elements with metal plate structure and colored glass (red, orange and yellow) 2/3 acid-tinged and 1/3 transparent. North and south facades with plated steel and insulation. Inverted roof on concrete slab (beams, waterproofing, insulation and gravel).

Courtesy of RCR Arquitectes

Interior finishes: walls and ceilings with plasterboard tiling and enamel paint. Partitions with metallic structure and 3mm methacrylate in different colors (red, orange and yellow). In restrooms, walls are clad in PVC waterproof sheet and in the kitchen, stainless steel plate equal to all the furniture.

Courtesy of RCR Arquitectes

Pavement: The exterior pavement is based on 8+13mm green cautxú, on waterproofed concrete base. Inside, the flooring is linoleum in the same shade as the exterior. In humid areas and the upper floor, the flooring is a PVC sheet.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "“Els Colors” Nursery / RCR Arquitectes" 25 Jul 2013. ArchDaily. Accessed 20 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=405106>