We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Giant Pixel / Studio O+A

© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad
  • Architects: Studio O+A
  • Location: 431 Jessie Street, San Francisco, CA 94103, USA
  • Architect In Charge: Studio O+A
  • Design Team: Primo Orpilla, Verda Alexander, Denise Cherry, Perry Stephney, Clem Soga, Neil Bartley, Caren McDonald, Jeorge Jordan, Liz Guerrero
  • Area: 4200.0 sqm
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Jasper Sanidad

© Jasper Sanidad © Jasper Sanidad © Jasper Sanidad © Jasper Sanidad

  • Contractor: Matarozzi/Pelsinger Builders, Inc
  • Consultants: House of Music, AV
© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

From the architect. Giant Pixel is a small company with big aspirations. For its first headquarters, the gaming software developer bought a turn-of-the-century former printing press near San Francisco’s Mint Plaza, an area known for creative redevelopment and modernity drawn from vintage architecture. The design challenge was to fit a variety of distinct work areas into three floors with small footprints—and to do so with both beauty and economy.

© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

At the entrance to the office, a blackened steel canopy perforated with a computer code pattern creates a striking visual matrix and divides the front into reception and waiting areas.  The concrete reception desk has a sweeping sculptural form offset by the wit of a chandelier composed of desk lamps.

© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

Upstairs, a suspended fireplace and chimney create a focal point for the workstations, conference room, private break cabanas, and coffee counter at the back. Work tables foster collaboration, while the cabanas are enclosed in swathes of gray felt hung over rods for acoustic separation.

© Jasper Sanidad
© Jasper Sanidad

In the basement, a lounge and bar provide a cozy in-house retreat for Giant Pixel’s 20+ employees and visitors. The repository of the company’s collection of fine whiskies (and the founders’ selection of Star Wars video games), the lounge incorporates high-end finishes, furniture, and lighting. 

First Floor Plan
First Floor Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Giant Pixel / Studio O+A" 25 Jun 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/391324/giant-pixel-studio-o-a/>