We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Elementary school Fran Krsto Frankopan / Randić & Turato

  • Architects: Randić & Turato
  • Location: Krk, HR, Croatia
  • Architects: Randić & Turato / Saša Randić and Idis Turato
  • Project Team: Leora Dražul, Marko Derenčinović, Zvonimir Sabljak (site supervision)
  • Contractor: G.P., Krk
  • Client: City of Krk
  • Area: 5575.0 sqm
  • Project Year: 2003
  • Photographs: Robert Leš

© Robert Leš © Robert Leš © Robert Leš © Robert Leš

From the architect. Elementary school "Fran Krsto Frankopan" in the city of Krk is situated on north-east corner of the medieval town.

Decision to locate the school within the medieval city was intensly discussed within the community and the city council. The central issue of the discussion was of course the dilema where to locate the building: within the city center, on the site of the existing school where everyone was used to have the school, or in the outskirts, where the school would have a larger area and better accessibility, but it lacked the specific character of the existing location. Finally, the decision to position the school was followed with an invited competition, where the whole community has participated in the choice of the project. This project is a winning entry from this competition.

© Robert Leš
© Robert Leš

Scale of the intervention in proportion to the size of the town made it an urban project.

First important element was the relation to the city wall. The idea of replacing the existing school with the new one was in part generated by the Monument Protection Department, that wanted to change the existing skyline of the city dominated by the late 19th century school building. At the same, construction of the new school has enabled archeological research and reconstruction of the city wall.

© Robert Leš
© Robert Leš

This context meant that the new building had to be recessed as much as possible from the fortification and respect the skyline where the fortification and the churches were the most important elements.

© Robert Leš
© Robert Leš

The building is follows the property limits and the terrain topography, resulting in a broken Z-shape. The facade has no architectural elements. It is defined with the shadow of cantelivered pre-fabricated concrete elements, creating a frame around the first floor. Classrooms are facing the city wall and the space in-between: the younger ones are on the ground floor having the court in front of the classrooms, and the older ones have the view over the wall on the first floor.

© Robert Leš
© Robert Leš

The second issue concerning the positioning of the school was its relation with the urban matrix. Size of the contemporary school in proportion to the size of the medieval city had the imminent danger that the school would be too big to fit in. For that reason the school was conceived as a part of the city, erasing the borders between the public space and school areas, making school a part of the city. Street and square are transformed in the school territory: with gym on the other side, the school opens to the street with the main entrance and its public elements: multipurpose hall and restaurant, engaging reciprocal relationship between the street and the school. Public territory is used as a school territory at the same time. Path along the fortification, to the east of the school, is also open to the public leading from the school garden on the north to the nursery on the south.

© Robert Leš
© Robert Leš

Street façade, unlike the one facing the wall, is defined with the characteristic contextual elements: flat profilation and coloured plaster, with internal colours exiting on the façade and different granulation of the plaster defining the proportion of this façade.

© Robert Leš
© Robert Leš

The roof of the building is covered with chunks of the local stone that are in the same size as in divisory walls on the island. The same stone was evidently used for the fortification and is also used in the prefabricated elements on the school, either casted in the retaining walls or as a granulate in the façade elements, giving the concrete the same colour of the stone.

© Robert Leš
© Robert Leš

Two beams of the Z-shape volume are connected in the entrance hall. Hall has double height, connecting the floors with the ramps and further to the corridors. Internal corridors, following the irregural sloap of the terrain, have been interpreted as an extension of the town streets, following the conception that the school is a part of the city.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Elementary school Fran Krsto Frankopan / Randić & Turato" 29 Oct 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/39118/elementary-school-fran-krsto-frankopan-randic-turato/>