We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Taichung City Cultural Center Competition Entry / SZA

Designed by SZA (Studio za arhitekturu), their Taichung City Cultural Center proposal is a complex space structure. With its ground plan being 50 x 50 m, their concept creates an energetic, self-sufficiency throughout the project through a system of a vertical accordion and through an exchange of functional storeys and sustainable construction storeys. More images and architects’ description after the break.

Courtesy of SZA
Courtesy of SZA

The basic ground plan organization, with central communication core, enables access control as well as openness of individual floors. All required contents of the museum and the library form a vertical sequence, a simple and controlled functional unit which enables the museum and the library being completely separated.

Courtesy of SZA
Courtesy of SZA

With complete communication set up in all directions across the parcel, the structural form has been stretched vertically, thus becoming open. the structure comprises its surrounding, while the nature and natural processes of generating energy become the integral part of the structure.

Courtesy of SZA
Courtesy of SZA

Due to its own sources of energy, TSCT is becoming a proactive architecture built in accordance with its surrounding, recycling air, water and waste, as well as giving a new symbiotic ecosystem for a subtropical biodiversity of Taiwan. The architecture is completely in an interaction with contextual climatology, chemistry, kinetics, and sociology in order to reduce our ecological imprint in an urban area.

elevations
elevations
  • Architects: SZA
  • Location: Taichung, Taiwan
  • Collaborators: Zorana Debeljuh, Tajana Derenčinović Jelčić, Andreja Dodig, Sonja Franić, Petar Reić, Simona Sović Štos, Igor Sladoljev, Mladenka S. Dabac, Krešimir Lederhas, Slavko Mamić
  • Author: Igor Franić
  • Client: Cultural Affairs Bureau, Taichung City Government
  • Gross Surface Area: 62,720m2
  • Site Area: 26,000m2
  • Project Year: 2013
  • Photographs: Courtesy of SZA
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:Alison Furuto. "Taichung City Cultural Center Competition Entry / SZA" 25 Jun 2013. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/390833/taichung-city-cultural-center-competition-entry-sza/>