Piazza Gae Aulenti / AECOM

  • 31 May 2013
  • Public Facilities Selected Works Urban Design
© / Robb Williamson

Architects: AECOM
Location: Piazza Gae Aulenti, , Italy
Lead Architects: Pelli Clarke Pelli
Project Architects: Adamson
Design Landscape Architects: James Haig Streeter, Claudio Zappia
Year: 2012
Photographs: AECOM / Robb Williamson, Claudio Zappia, Hines

Client: Hines Italia
Infrastructure: Alpina
Engineers: Ariatta/Buro Happold
Lighting Design: Castiglioni
Urban Quality: Gehl Architects
Local Landscape Architects: LAND Milano
Managements: Montana
Structure: MSC
Executive Design: Tekne
Fire Protection: GTP
Traffic Consultants: ATM
Consultants: J&A
Water Feature: Wed Fontane

© AECOM / Robb Williamson

A new AECOM-designed piazza in the heart of Milan opened to large crowds and rave reviews in December 2012. This landmark new square is named after Gae Aulenti, the late Italian architect of the Musée d’Orsay in Paris, and sits at the heart of the Porta Nuova Garibaldi development adjacent to Milan’s main train station.

© AECOM / Robb Williamson

AECOM, winning the project as EDAW, architect César Pelli and Italian landscape designers Land have together provided a stunning new gateway to one of Europe’s most stylish cities. Linked to Milan’s main public transport hub (Garibaldi Railway station), the square is a key part of one of Italy’s largest regeneration projects.

© AECOM / Robb Williamson

As lead designer for the Porta Nuova public realm design, AECOM’s work includes the main public space, the Gae Aulenti Piazza Circolare, walkways and connections to the neighboring park. Strategic guidelines for the public space were established by Gehl Architects.

© AECOM / Robb Williamson

The Gae Aulenti Piazza is a stylish and beautiful space with sculptural features including a continuous flowing circle of seating surrounding a vast reflecting pool, 60 metres in diameter that reflects the colours of the changing seasons and surrounding buildings. The pool cascades down two floors, the sound of which mitigates the noise pollution of surrounding roads, and creating three beautiful oval cascades that bring daylight and natural ventilation to spaces below. The light wells that it creates connect the square with the retail floor and car parking below, whilst also allowing light and air to penetrate the surrounding towers’ deep footprints.

© AECOM / Robb Williamson

Italian newspapers Libero and Il Giornale described this spectacular public space as “the square of the future”, with Corriere della Sera reporting that thousands of people have visited in just three days following the grand opening. The result is a beautifully crafted, fitting contemporary to Italy’s grand tradition of elegant Piazzas.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Piazza Gae Aulenti / AECOM" 31 May 2013. ArchDaily. Accessed 01 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=379624>
  • Croco Dile

    Why is everything gray and gray ….. and gray ?
    This is Italy !