Soplo House / Cazú Zegers G.

  • 28 May 2013
  • Houses Selected Works
Courtesy of Cazú Zegers G

Architects: Cazú Zegers G.
Location: Camino Punta de Aguilas interior, Santiago,
Collaborator: Grupo Aira (Francisco Garcia Huidobro)
Landscape: Teresa Moller y Asociados
Area: 280 sqm
Year: 2011
Photography: Courtesy of Cazú Zegers G, Isabel Fernandez

Construction: Constructora Almar (Francisco Alvarez)
Finishes: Victor Valladares, Vasco Cuevas
Structures: OPH (Oscar Paredes)
Technical Inspection: Eduardo Cortez
Electrical: Sergio Alemparte
Plumbing: Simona Simonatti
Thermal Efficiency: Pablo Sills
Hvac: Carlos Alberto Infante
Lighting Design: Paulina Sir, Gaspar Arenas
Furniture: Orlando Gatica, Luis Lopez
Pool: Favertec, Carlos Vargas
Total Surface: 1460 m2
Client: Inmobiliaria Casa Aira

© Isabel Fernandez

“Soplo”, Spanish for “breath”, which breathes life, is the wind that passes smoothly through the openings. It is the shapes that draws the wind on the sand.

Courtesy of Cazú Zegers G

This house is located in an extraordinary urban space, it is proposed as a “pavilion open to the landscape”. The back, which coincides with the access, is hermetic, closed by curved walls, inspired by the experience of walking through the sculpture of Richard Serra in Guggenheim Bilbao with my daughter Clara.

Courtesy of Cazú Zegers G

The curves are designed in a double system of golden ratios, which give form to the “breath”.

Courtesy of Cazú Zegers G

It is a single-family house located at the foot of Manquehue hill in Santiago. It does not require to be considered as a special, or different, architecture, but instead is focused on generating a homogeneous facade with the neighboring house (which belongs to my sister), designed by the national architecture prize winner Luis Izquierdo. Thus, Soplo House takes the lines from Rollan Zegers house, opening a great territorial space to the view.

Courtesy of Cazú Zegers G

In the interior, we focus on extreme subtraction, an open space with a double circulation, one in the back, hermetic, and the other through the landscape, which means that no room reaches the facade window. We thereby generate a dynamic space without hierarchies. The dwelling happens in a continuous flow, between interior and exterior, horizontal and vertical, making the 1400 m2 plot become infinite, with multiple possibilities.

Courtesy of Cazú Zegers G

The roof is proposed as a fifth facade, covered with a deck and flowers, which contribute to the thermal efficiency of the house. The concept of the garden is that of an agrarian landscape, planted in a system of curved terraces that follow the dialogue of the access walls, flanked by the 25 m pool, designed to swim.

© Isabel Fernandez

The interiors are designed as sculpture, achieving a dialogue between architecture and sculpture.

© Isabel Fernandez
Cite: "Soplo House / Cazú Zegers G." 28 May 2013. ArchDaily. Accessed 28 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=378031>