Thebarton Community Centre / MPH Architects

  • 28 Apr 2013
  • Featured Public Facilities Selected Works
© David Sievers

Architects: MPH Architects
Location: South Road, Thebarton, , Australia
Area: 2,898 sqm
Year: 2013
Photographs: David Sievers

Structural And Civil Engineers: CPR Consulting Engineers
Services Engineers: LUCID Consulting Engineers
Client: City of West Torrens

© David Sievers

The Thebarton Community Centre in Kings Reserve was designed as an iconic “pavilion in the park” in response to the City of West Torren’s objectives that it be a focus for the community, and a landmark as the northern gateway to the council area. The dominant built form with folded roof planes references movement, flight and the City of West Torrens as a transport hub.

© David Sievers

Geometry of the built form has been generated by the irregular site constrained by a major transport corridor to the east and reclaimed pug hole to the west. The parallelogram grid generates a dynamic “tension” with the regular shaped public spaces and contributes to the sense of movement.

© David Sievers

The building is arranged with public spaces orientated to the park and support areas providing a buffer to the traffic noise along the South Road boundary.

© David Sievers

The transparent façade provides the building with an animated character exhibiting the ever changing internal activities.

© David Sievers

Glazing and shading elements were designed based on thermal and solar modelling to achieve a balance between views to the park and minimising thermal transmission.

Plan

The recycled brick façades references the old brickworks site, provides an acoustic barrier to South Road and screens services areas.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Thebarton Community Centre / MPH Architects" 28 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 19 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=365440>

0 comments

Share your thoughts