Naves Temporary Pavilion Proposal / Appareil

  • 30 Apr 2013
  • by
  • Cultural mini Pavilion
©

Designed by Appareil, their proposal for Naves, a temporary pavilion for the city of , Capital of Culture in 2015, addresses a contextual relationship to the gothic surroundings as an exploration on lightness and transparency. Inspired by this historical context, this project explores structural and material logics to revisit the gothic arch; the ‘curve’ is examined as a bending element caught within a woven collaborative structure of glass fiber tubes, in which the use of compression is exchanged by the one of tension for the building to achieve maximum lightness. More images and architects’ description after the break.

© Appareil

Historically, the gothic edifice, by reducing the building to its bare bones, shows the perfect expression of lightness as the manifestation of light itself. It reaches transparency as it allows the penetration of light to the point of incorporating it. The lightest pillars, the lightest arches, the lightest vaults, the lightest structure: the lightest building as the glorification of light. A complex meshwork of linear elements based on the ogive and tending to maximum permeability and minimum weight, the gothic churches were buildings belonging to the sky. They are the house of light and allow, through its openings, for its very manifestation.

© Appareil

The benefit of the technological system lies in the optimization of materials and the minimal footprint that the building possesses. Combined with recyclable materials such as a wooden deck and partitions, as well as a temporary etfe skin, most of the construction elements are entirely reusable.

model 01

Echoing the nave – the spatial organization of the gothic church – the distribution of the pavilion is driven by the linear directions dictated by the pre-stressed assembly of rods, unfolding the program along a central circulation axis providing the access to the cultural spaces. The naves are defined by differentiated sections and rods density, modulating the inner volumes into vanishing extremities to propose a suave transition between the building and the vegetation of the park. The central space, placed at the junction between artifact and nature, unveils itself as a performance space.

model 02

A stage on the park, Naves is cultural universe that is exposed to the very spectacle of life, an introverted apse exposed to the serene manifestation of Nature.

Architects: Appareil
Location: Mons, Belgium
Collaborators: Leonard Gallegos, FabLab Barcelona
Team: Edouard Cabay, Elena Poropat, Alexandre Dubor, Julie Soulat, Charlotte Arres
Client: Mons, Capital of Culture 2015

Cite: Furuto, Alison. "Naves Temporary Pavilion Proposal / Appareil" 30 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=364504>