ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Visitor Center
  4. India
  5. RMA Architects
  6. 2011
  7. CSMVS - Visitor Centre at the Prince of Wales Museum / RMA Architects

CSMVS - Visitor Centre at the Prince of Wales Museum / RMA Architects

  • 01:00 - 18 April, 2013
CSMVS - Visitor Centre at the Prince of Wales Museum / RMA Architects
CSMVS - Visitor Centre at the Prince of Wales Museum / RMA Architects, © Rajesh Vora
© Rajesh Vora

© Rajesh Vora © Rajesh Vora © Rajesh Vora © Rajesh Vora +18

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

From the architect. A Visitor Centre located at the entrance of the Prince of Wales Museum, a Grade I heritage structure in Mumbai.  The contemporary structure expands upon the footprint of a previously existing multipurpose hall, and is a part of an expansion plan for this prestigious urban landmark.  The centre fulfills various programmatic functions, ranging from the integration of baggage collection and storage, to ticketing and security, as well as a museum shop, two hundred seat auditorium, and rest rooms.

Floor Plan
Floor Plan

A lightweight, stainless steel clad elliptical roof creates a covered verandah for circulation, integrating disparate visitor programs into a consolidated and modest, yet contemporary form.  Glass and metal surfaces exist as a visual counterpoint to stout basalt stone of local heritage structures.  Reflective material planes create a paradoxical visual poetry in which archaic forms of the adjacent museum are recast and distorted in a new perspective.

© Rajesh Vora
© Rajesh Vora

The pre-defined footprint is organically punctured by existing trees that project through openings in the roof, yielding localized deviations in the otherwise low-key scale spaces.  Integration of natural textures with modern means and materials further expands the defining narrative of the centre, that of a culturally meaningful intervention within a monumental historic context. 

© Rajesh Vora
© Rajesh Vora
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "CSMVS - Visitor Centre at the Prince of Wales Museum / RMA Architects" 18 Apr 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/361855/csmvs-visitor-centre-at-the-prince-of-wales-museum-rma-architects/>
Read comments

4 Comments

Jazzab · January 26, 2014

Akif xD

Vipul Sonagara · October 16, 2013

Ye tune kya kiya???

leigh · April 19, 2013

Stainless steel surfaces used in the heat of India? Unless it is some form of solar cooking device, this seems like a bad choice. Think about the physical and psychological effect of hot reflective metal.

Roland · May 04, 2013 05:09 PM

"India" is not as hot as its made out to be.

Seth Callander · April 19, 2013

Wonderfully ironic that the Prince himself would hate it- and it's in India!

Amit · April 19, 2013 07:08 AM

who cares what that pompous pretentious freak thinks of it, its only got his name on it - which i have no clue how, where, or why it has.

···

Comments are closed

Read comments