T-Nursery / Uchida Architect Design Office

© Hiroyuki Kawano

Architects: Uchida Architect Design Office
Location: Dazaifu, Fukuoka,
Area: 168 sqm
Year: 2012
Photographs: Hiroyuki Kawano

Structural Engineering: YS
Contractor: Nagata kensetsu
Client: Chikushi Nursery School
Site Area: 425 sqm

Structure Axon

One room (9m span) childcare room

The nursery school built in Dazaifu, a city located near Fukuoka city, had to be extended for two classes in order to increase the accommodation of children. Considering the nationwide decline of birthrates, the number of accommodating children may decrease in the near future. I decided to constitute this building as one room space (9m span) which does not have a pillar inside of building, which becomes very useful for conversions to various uses (playroom etc.).

© Hiroyuki Kawano

Folded plate-like roof structure

Non-pillar space is achieved by applying a wooden truss beam to the roof structure which  shapes like a folded plate. All bearing walls supporting the structure are arranged in the perimeter of the building. Now this building is divided into two childcare rooms, toilets, etc., but it is possible to convert to a big one room in the future.

© Hiroyuki Kawano

This wooden truss beam is set up at the factory and conveyed to the construction site by a trailer. A complicated joint is set up in the factory, and only a comparatively easy joint is assembled at the construction site. It has realized improvement in construction accuracy, and shortened the construction period.

© Hiroyuki Kawano

High cost performance wooden space

Every structure of the building is expressed as interior design (abbreviation of a ceiling and wall material) and the wooden truss beam was leaned aslant, which is used as a roof ground (abbreviation of a roof ground timber). This is realized to meet the client’s request “the childcare space surrounded by wood” and to cut down the construction cost. Moreover, by lowering the ceiling height, timber length was shortened and air-conditioning volume was also reduced. Although there is only about 2.2m ceiling height in the lowest space, even an adult would not feel oppressed due to the effect of uneven ceiling geometry and a trapezoidal window.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "T-Nursery / Uchida Architect Design Office" 14 Apr 2013. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=359474>

Share your thoughts