South Tenerife Convention Center / Felipe Artengo, Fernando Menis, José Maria Rodriguez Pastrana

Architect: Felipe Artengo, Fernando Menis, José Maria Rodriguez Pastrana
Location: Playa de las Américas, Adeje, Tenerife,
Collaborator: Andreas Weihnacht (arquitect), Esther Ceballos (arquitect), Ana Salinas (arquitect), Rafael Hernández (master builder), Andrés Pedreño (master builder)
Project year: 2005
Strcutural Engineers: Victor Martínez, Juan José Gallardo
Services Engineers: Milián Associats S.A., Audioscan
Contractor: Congreso U.T.E.
Client: Canarias Congreso Bureau Tenerife Sur
Photographs: Hisao Suzuki & AMP arquitectos


The Adeje Coast Convention Centre on Tenerife has to coexist with a difficult environment due to the proximity of the South Tenerife motorway. The only reference points in the surrounding area are the rocky, semi-desert landscape and the sea, its imposing presence framing the building with a constant vision of La Gomera Island in the background.

Our response to this situation arises from an appreciation of the landscape, which we extend with emerging geometric rocks that house the programme functions. These fault lines are arranged to encourage the flow of the roof, which we imagine as a liquid in movement that outlines the space in every direction. The liquid splits and multiplies, producing cracks of light and ventilation that intensify the sensation of lightness on the undulating surface.

These massive elements contain offices, amenities and services, i.e., the areas requiring a greater functional independence. The rest of the space can be used for diverse activities with varying degrees of compartmentalization. The Centre works with three simultaneous or independent entrances, encouraging flexibility of use in space and time. The main entrance to the large foyer leads visitors to the coffee shop or the auditorium. Another entrance to the office area is set at a higher level. When concerts for large audiences are held, the public will have a third entrance up a ramp from the street.

The building´s versatility enables the space to be prepared for varying sizes of meetings. A central area can be transformed from an auditorium for up to 3000 spectators into several small, 300-capacity rooms.The size usually required for most conferences.

This transformation is achieved by soundproofed panels set in “wardrobe-rocks”.The coffee shop can funtion independently and provide ongoing service to avoid the abandonment of this type of building that is often the case on days when there are no large-scale activities programmed. The construction system is quite simple in spite of its formal complexity. It has a regular metal structure with an average height of 45 cm. The choice of materials was governed by the intention to maximize the adaptation of the center to its surroundings; concrete with local chasnera aggregate is used throughout. For the roof, we use plant fibre panels and cement,which is given a treatment that nuances its finish,making its colour the same as the local . Natural lighting is resolved by a series of metal glasshouses that diminish in favour of cracks produced by the interface of the differents constructed components.

Cite: "South Tenerife Convention Center / Felipe Artengo, Fernando Menis, José Maria Rodriguez Pastrana" 11 Jul 2008. ArchDaily. Accessed 24 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=3452>

7 comments

  1. Thumb up Thumb down +1

    the most original project I have seen in a long long time. the interior light and shadows are amazing, I hope that they never turn on the electrical lights during the day!

  2. Thumb up Thumb down 0

    Wow. I find it a bit stark but I think that would change if viewed full of people. I was lead here after looking at the hand drawn design diagrams and elevations in a Book entitled: Sketch Plan Build.
    The integration to the landscape is really wonderful although the photos that show the nearby community with their nice red roofs and manicured greenery cause the building to seem a little bit out of place. Then again, I don’t really know if it’s a community and since it is a semi-arid location perhaps it is the construction of the other buildings that is out of place. Cheerio.

  3. Thumb up Thumb down 0

    Look at the landscape and the building, having a harmonious conversation to each other.
    The showering light in the interior, fluidity of space and silence of the structure echoes the past….. beginning.

  4. Thumb up Thumb down +1

    this project is brilliant….the way the materials are used is really excellent, the relationships to the conext, it’s just so well done and tightly thought out……bravo….

Share your thoughts