TVZEB Zero Energy Building / Traverso Vighy

  • 06 Mar 2013
  • Offices Selected Works
© Alessandra Chemollo

Architects: Traverso Vighy
Location: ,
Architects In Charge: Giovanni Traverso, Paola Vighy, Giulio Dalla Gassa, Elena Panza
Area: 190 sqm
Year: 2012
Photographs: Alessandra Chemollo, Francesco Castagna

Partner Firms: Clima Veneta, Coemar, Svea Group, SunPower, Vetreria Romagna, Pesavento Leganmi, Fabbro CaRpenterie, Carretta Serramenti, De Grandi Costruzioni Edili, MP3, OR V, Rehau, Cortese Allestimenti, Cesare Bruno Impianti, Kieback&Peter
Climate Consulting: Dipartimento di Fisica Tecnica – Università di Padova / Alberto Zecchin, Michele De Carli, Valeria De Giuli, Giuseppe Emmi, Massimiliano Scarpa, Giacomo Villi, Angelo Zarrella
Structural Engineering: Loris Frison
Service Engineering: Lorenzo Barban, Marco Sabbatini

© Alessandra Chemollo

Tvzeb is an experimental zero energy building brought to fruition by virtue of a cooperative endeavour between the traverso-vighy architecture studio and the University of Padua’s Department of Technical Physics.

© Alessandra Chemollo

Nestled in the wooded hills a few kilometers from the historic center of Vicenza, the building was conceived to prominently feature a new environmentally-sound architecture studio.

© Alessandra Chemollo

The goal of the project was to develop a low-impact building that blended seam- lessly into the surrounding natural setting and exemplified the visual, renewable energy and user well-being resources of its context both in form and function. Similarly to other architectural projects developed by the studio, the building structure was designed and manufactured in parts by a network of small industrial and craft companies, combining CNC machined and handcrafted components. The larch glulam and galvanized steel structure is suspended along two longitudi- nal lines of the foundation and was dry assembled onsite: all building compo- nents are made from recyclable and/or recycled materials and can be dismantled. This reflects the project’s firm relationship to the concept of potential reversibility and respect for the land: the building can be disassembled at the end of its life cycle and its materials can be separated and recycled, restoring the site to the natural landscape.

Section

The materials and external finishes were conceived to simulate the surrounding environment, in an effort to quietly insinuate the studio’s presence within the landscape and to embody its transitory nature. The main elements that guided the building’s form and tvzeb’s direction were the view towards the natural environment and the results of comprehensive simula- tions aimed at defining and capturing the normal seasonal variants of tempera- ture and sunlight to enhance building performance.

The building structure extends outwards conically facing south, incorporating a design that maximizes sunlight exposure during the winter months and excludes direct radiation entirely during summer months. Natural light is permeates the building by reflection from the internal fixtures in mill-finished aluminum and is the key element to achieving comfort for the build- ing occupants as well as reduction in energy consumption. Daylight measures are integrated by an accurate and efficient artificial lighting system that combines light from three different sources, tracks the sun’s position, and supplements the outdoor light’s spectrum and color temperature values.

© Alessandra Chemollo

Tvzeb will be entirely powered by internal energy sources (wood combustion, solar and geothermal energies) which, as designed per the technological excel- lence of the project’s partner companies, will render the building completely self-sufficient, thereby fulfilling the European Directive 2010/31/EU that prescribes all new public buildings from 2020 to be zero-energy buildings.

© Alessandra Chemollo

Landscape

Site location had a strong influence on determining the evolution of the Tvzeb project, dictating a marked awareness of the environment and an ongoing relationship with the natural context surrounding the building. The façade overlooking the woods affords the occupants with ample views of the seasonal and circadian changes in light.

Lightweight Building

The foundation is positioned in order to transfer the load of a very lightweight structure built with eco-friendly materials to the earth below. A reinforced concrete base plate rests suspended on the foundation. The skeleton framework is composed of glulam timber portals that also support the second level floor.

Exploded Axon

Prefab Building

All the building components were manufactured off-site and dry assembled onsite. Prefabrication of wood, glass and metal elements was almost entirely accomplished with CNC machinery, thus guaranteeing precision, quality and reduced assembly time – roughly four months for construction, excluding site excavation.

© Alessandra Chemollo

Local Suppliers of Recycled and Recyclable Materials

The entire building was realized with the support of a pool of companies in the Veneto Region. Their collaboration and expertise were essential in developing and applying the necessary technology to achieve the project goals. The supply of all the materials, as well as the technological development required to operate the building, originated within a radius of 70 km from the construction site. All the materials were selected on the basis of their recyclability or given that they derived from recycled products. In order to achieve this, for example, indoor and outdoor materials are free of surface finishes or varnishes, permitting natural rusting and aging to occur as an inherent value in the quality of the building. Likewise, the insulating panels are made with 180 mm of polyester fiber wadding from 40,000 recycled plastic bottles.

Floor Plans

Building Dismantlement

Dismantling is a concept that is also closely related to the principle of awareness and respect of the environment: once the building’s function has ended, the site can be returned to its host environment. It also preserves the potential for recycling all the materials used in its construction.

Weather Diagrams

Solar Building

The overall design of the building and its orientation were designed to maximize the benefits of the solar cycle by exploiting heat rays during winter when the sun’s position allows sunrays to penetrate through the building envelope, and to effec- tively shade the building in summer months by blocking out the sunlight.

Natural Ventilation

Complementing the role of the building envelope during the intermediate seasons, the indoor temperature is regulated by an automatic control system that opens some operable windows connected to sensors that measure the natural ventilation of indoor spaces.

Interior Lighting Diagrams

Energy from the Sun

Photovoltaic panels cover the roof of the minor building block. This system supplies the annual energy demand of all the building’s functions.

Geothermal Energy

A geothermal heat pump at the center of the building controls the temperature of the flow of air and water, taking advantage once again of the studio’s proximity to the woods and the stable microclimatic conditions of the subsoil with a 40 m. underground earth tube at a depth of 1.5 m.

© Alessandra Chemollo

Daylight

Natural daylight plays a fundamental role in the project both in terms of indoor climatic conditions and in terms of visual comfort and wellbeing of the building occupants. The building was conceived as a “daylight funnel” facing south, incorporating a design that maximizes sunlight exposure during the winter months and excludes direct radiation entirely during summer months.

© Alessandra Chemollo

Circadian lighting

Natural light is integrated by an accurate and efficient indirect lighting system that involves a sequence of LED bars recessed into the floor. The light from this source is reflected off the internal walls fitted in mill-finished aluminum. Each bar combines light from three different LED sources (natural white 4000°K, cool white 6000°K, and amber), dynamically supplementing and emulating the natural light spectrum that penetrates the building envelope from outdoors.

© Alessandra Chemollo

From the woods

During the winter months, insulation and heating created by the studio computers maintain stable internal air temperatures. In addition, a wood stove, connected to radiant panels provides even distribution of heating in the entire building.

Rainwater Harvesting

Rainwater is captured in water storage tanks to meet the demands of irrigating the surrounding garden.

© Francesco Castagna

Monitoring and Model

The Department of Technical Physics at the University of Padua was the primary entity engaged to carry out comprehensive energy analyses and to determine the optimal combination of building envelope and technical systems that would enable the traverso-vighy architecture studio to meet its goals. Long-term moni- toring to analyze the implemented energy concept and the building performance in real operation will be conducted. This data will be useful for subsequent studies aimed at identifying strategies to optimize the energy efficiency and the quality of the building’s microclimate, as well as conducting final tests. One of the primary aims of the project is to provide a proven model for zero energy buildings that fulfills the standards required by the European Directive 2010/31/EU.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "TVZEB Zero Energy Building / Traverso Vighy" 06 Mar 2013. ArchDaily. Accessed 25 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=340669>