Dental Clinic in Oporto / Paulo Merlini

  • 27 Feb 2013
  • Healthcare Architecture Selected Works
© Joao Morgado – Architecture Photography

Architects: Paulo Merlini
Location: ,
Year: 2013
Photographs: Joao Morgado – Architecture Photography

Section

The uncommon form, narrowness, vertical amplitude of the space and the two big glass façades placed on the main and back façade defined mainly the organization of the spaces.

© Joao Morgado – Architecture Photography

The reception and waiting room it’s characterized by a big white box that floats in the air playing with the vertical amplitude of the space. The interior of the box mimetizes the idea of being under a roof, giving the user a familiar sensation of comfort, and helping I’m to calm down before the treatment.  From the “roof” a series of lamps float in the air, filling the space with light. The floating box stops the excessive light and consequent heat, coming from the main facade by the end of the day, on the other hand her big mass pushes the rest of the working spaces to the back façade. This receives a great sky light, with the ideal conditions for working.

© Joao Morgado – Architecture Photography

Under the stair a mirror wall creates the illusion of a broadest space solving the narrowing sensation that one could feel on entering the room.

© Joao Morgado – Architecture Photography

A very thin and elegant stair guides us to a resting/waiting room on the upper floor. Where we can find a window placed at feet level, this creates a strong visual relation with the ground floor letting us have a glance at the lamps from above. From the entrance perspective the window is a very important element, because it leads the eyes of the observer into a diagonal position. This movement of the head reinforces the importance of the box ceiling, and on the other hand brakes with the enclosure of the box giving the user the real notion of the all space.

Ground Floor Plan

On the stomatology room the user is placed facing a vegetation curtain. The idea is to create a distraction based on the movement of the leaves  so that the patient can focus on something else than the treatment itself, hopefully diminishing any unpleasant sensation caused by it.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Dental Clinic in Oporto / Paulo Merlini" 27 Feb 2013. ArchDaily. Accessed 29 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=337281>

1 comment

  1. Thumb up Thumb down 0

    The colors used in the interior is fantastic.And the light settings done in this dental clinic is outstanding. I hope the architect wont mind copying some of his ideas for my clinic.

Share your thoughts