Passive Kindergarten Oostduinkerke / BURO II + ARCHI+I

  • 29 Jan 2013
  • Educational Selected Works
© Klaas Verdru

Architects: BURO II + ARCHI+I
Location: ,
Area: 1,246.38 sqm
Year: 2012
Photographs: Klaas Verdru

Project Director: Arch. Tom Vandorpe
Design Architect: Ir. Arch. Isabel Vlaeminck
Project Architect: Arch. Nancy Latruwe
Landscape Architect: Arch. urban planner Maarten Vansteenhuyse
Interior Architect: Int.arch. Joost Claeys

© Klaas Verdru

Due to the increasing number of students, the local Oostduinkerke school needed to expand. The building premises are situated in the centre of town, in between the backyards of the surrounding buildings.

© Klaas Verdru

The newly constructed nursery section will be partly underground. This way, the new building creates a number of benefi ts: A scenic integration with the build-up environment and a spacious outside play area for the children. All classes walk out into a wind-free covered class garden that serves as a safe outside area.

© Klaas Verdru

Children have access to the grass areas around the school as well as to the play roof. The children can access the play equipment on the grass roof via a play hill or via a staircase from the polyvalent area.

© Klaas Verdru

The orientation of the building was done in a well thought-through and clever way: Northern light enters via the roof domes; the south facade consists of large glass surfaces.

© Klaas Verdru

It was a logic choice to choose a groundfl oor building for toddlers. The seven classes are organised around a polyvalent hall for optimal accessibility and visibility. A separate sleeping room was provided for the youngest members. In addition to this, there is a polyvalent class and a separate room for the care coordinator. A nursery as a scenic project.

Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Passive Kindergarten Oostduinkerke / BURO II + ARCHI+I" 29 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 21 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=324971>