La Estancia Chapel / Bunker Arquitectura

1250609655-chapel-004

Architects: Bunker Arquitectura
Location: La Estancia Gardens, Cuernavaca, Morelos, Mexico
Principals in charge: Esteban Suarez, Jorge Arteaga, Sebastian Suarez , Santiago Gitanjalli, Zaida Montañana
Collaborators: Paola Moire, Miguel Angel Martinez, Jimena Muhlia
Client: Promotora Amates
Main Contractor: ETASA
Mechanical & Electrical Engineer: Cien Acres
Civil & Structural Engineer: DAE
Site Area: 60,000 sqm
Constructed Area: 117 sqm
Project year: 2007
Photographs: Megs Inniss & Sebastian Suarez

1250609601-chapel-002 1250609687-chapel-006 1250609751-chapel-010 1250609784-chapel-016

La Estancia Wedding Gardens are located in the town of Cuernavaca, an hour drive south of Mexico City. The gardens were conceived in a traditional mexican baroque colonial style but a chapel was never included in the program, so all previous weddings took place under a light canvas canopy roof. It was when one of Bunker´s associates decided to marry in these gardens that it was made known to us the client had been toying for some time with the idea of building the chapel. When he found out a young architect was getting married in his garden the commission to design and build the chapel was granted for what we thought was an almost ridiculous caprice: the client thought very romantic the idea of an architect designing the chapel he would get married in. That was the last thing he found romantic in the endless subsequent discussions that followed.

1250609797-chapel-017

He imagined a chapel in the same style of the gardens. We were all against styles. He wanted a classical approach. We were seduced by the “modern”. He desired to blend in. We believed in contrast. He preferred a closed wall chapel. We craved an open chapel. He was eccentric. Ok, in this we coincided. He required air conditioning. We disapproved of the idea given the size of the project… Bunker gradually won every point with eloquent, persuasive and almost stoical arguments. In the end, we did complete the chapel, inaugurate it with a wedding and it became the clients´ pampered and proud new offspring.

1250609670-chapel-005

A crystal chapel in a warm tropical climate seemed like a contradiction in terms. The green house effect appeared to be something we could not elude. We decided on using U-profiled panes that are meant to work together as a single membrane. To separate them as single auto-bearing units, to reduce temperatures during the day, made them fragile and vulnerable. The contractor had never been exposed to this idea but was willing to give it a try. The construction went along as planned and our experiment proved successful. With this, we achieved a well ventilated space and a visual play between the interior and exterior.

The site for the chapel was carefully chosen within an enormous area of abundant vegetation. We selected a location that would not require the removal of any of the existing plants or trees, under large jacaranda trees, which form a natural arch over the chapel and provide it with ample shade, thus reducing temperatures during the day. We strived to bring about the least possible impact on the site.

section
section

The chapel was conceived as a box and compressed to form a peaked roof. Different shapes were traced on its lateral facades to form a prism which was then subtracted from the main volume. We covered the four facades with U-profiled glass and spaced each piece 10cm. apart from each other. In the altar façade, a cross was outlined and subtracted from the glass veil creating a window that looks out onto the surrounding garden. Exuberant vegetation permeates through the glass lattice walls thus creating a graceful and rhythmical dialogue between the artificial and natural environment.

Cite: "La Estancia Chapel / Bunker Arquitectura" 21 Aug 2009. ArchDaily. Accessed 29 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=32462>

21 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    The end product is completely divorced from the brief and it’s purpose. This structure could be anything – it could be a shed for the gardener to keep his tools in – even the religious iconography is an afterthought, rather than part of the expression.

    There is no real reasoning behind any of the ideas in this design – there is no underlying concept, or implicit messages – in my opinion, a project with religious attachments and such a definite function like this one has, should be more of an expression of it’s purpose.

    In my opinion, this building is a terrible and weak response to a brief with much potential, and an obviously flexible client. Furthermore – again, in my opinion – these architects were out of their depth, and allowed more freedom than they have justified with their work. I say this in response to their process, and their product.

  2. Thumb up Thumb down 0

    Looks like a cheap plastic oven with a Las Vegas cross on one side. Could’ve done a lot better using the same materials and strategies.

  3. Thumb up Thumb down 0

    I find it rather ugly, the way the cross is placed in the building is horrible, and the way the platform is made is also ugly. Besides it’s the typical building that looks ugly when it’s weathered.

  4. Thumb up Thumb down 0

    Wow, that’s quite interesting. Particularly interior night shot bring the experience. I like how you used strips of milky glass to connect to great surrounding and at the same time give some privacy. I like it, Lumiges

  5. Thumb up Thumb down -1

    Ugly, tacky, tasteless.

    Horrenda, vulgar, corriente. Efectivamente: parece algo que se tuvo que improvisar en Vegas para poder casar a Steve Martin con Goldie Hawn!…. la cruz! por Dios… que cosa mas naca!

Share your thoughts