Keast Park Community Pavilion / Jackson Clements Burrows Architects

© John Gollings

Architects: Jackson Clements Burrows Architects
Location: ,
Design Team: Graham Burrows, Tim Jackson, Jon Clements, Veryan Curnow
Area: 580 sqm
Year: 2011
Photographs: John Gollings

The Keast Park Community Pavilion sits between the Nepean Highway and the Seaford foreshore and is considered by council as a gateway site marking the entry to the broader city of Frankston. The project evolved out of a master plan that was developed for the site in 2004. The master plan determined that the existing bowls club was in disrepair and a new multipurpose community facility was required.

© John Gollings

The project seeks to integrate all facilities into a stimulating new community building and encourage park users to engage with the bowls club as part of their daily experience of the site.  The integration of community related programme into the new building including the Carrum Bowls club, Sea Scouts, multi-purpose centre/cafe, provides greater opportunity for the overlap of different activities and age groups, and was considered as an important objective of the project.

© John Gollings

The ground floor consists of a series of timber pods incorporating building programme which are separated by two large public deck areas. These undercroft spaces provide shade in summer and wind protection year round, as well as suggesting legible entry and visual access between the Bowling Club and the park. The public forecourt located on the Nepean Highway allows direct ramp access to the both levels of the building and park, ensuring the development is fully accessible to all people.

© John Gollings

The upper level presents as a linear form that runs east/west from the Nepean Highway forecourt in the east to a cantilevered verandah space in the west overlooking the beach. The undulating sculptural ridgeline recalls the dune-cape topography of the foreshore. This is reinforced by the application of vertical timber planks around the northern and southern facades of the building.

© John Gollings

The timber deck connection to the beach further emphasises the permeability of the site and creates experiential qualities of walking through the dune landscape. The positioning of the pathway and dune protection fence encourages beach users to directly engage with the building whilst providing protection from the prevailing south westerly winds.

© John Gollings

Sustainable design was an important objective of the project. The east/west orientation of the building allows for cross ventilation, and passive solar shading due to the large verandah and eave overhangs. Rainwater tanks were installed under the building to provide water for irrigation of landscaped areas and toilets. The materiality of the building and landscape form has been selected from sustainable sources where possible, including plantation timber cladding and decking.

East West Section

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Keast Park Community Pavilion / Jackson Clements Burrows Architects" 31 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 22 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=321636>