Casa Mirador / Matias Zegers

© Cristobal Palma

Architects: Matias Zegers
Location: , Valparaíso Region, Chile
Collaborating Architects: Carlos Bisbal, Pablo Alfaro, Felipe dell´Orto, Daniela Peñailillo, Daniela Thomsen, Eduardo Maldonado
Drawings: Pablo Alfaro, Felipe dell´Orto, Eduardo Maldonado
Area: 364.0 sqm
Year: 2012
Photographs: Cristobal Palma

floor plan

Structural Engineering: Ingevsa
Contractor: Constructora Altiplano
Technical Inspection: Juan Eduardo Mujica
Services: HISA
Electrical Engineering: ICG
Lighting: DIAV
Energetical Efficiency Studies: Javier del Rio
Landscape: MAPA
 Consultores
Site Area: 10,000 sqm

At first glance, the pavilion displays an ambiguous form of vernacular construction and a deliberate modern building.

© Cristobal Palma

Settled in Casablanca Valley sitting on top of a hill, surrounded by vineyards and crowned by an old twisted mesquite tree, the building adopts the solemnity of an ancient settlement.

© Cristobal Palma

Two massive  raw volumes are set apart by an equivalent vacant volume.  The roof, a monolithic pyramidal shape, is carefully placed on top of the layered concrete walls, connecting both massive bodies.

© Cristobal Palma

The large terrace where the old mesquite tree stands is exposed to the vast and limitless views to the valley. An ellipse of stones and flowers delimit the near landscape where three concrete platforms emerges geometrically.

© Cristobal Palma

The rooms are organized in a sequence of  contrasting spaces, each one offering different experiences and qualities of light.

© Cristobal Palma

The narrow entry patio, shaded by the tall walls, frames dramatic views to the sky. Moved by a soft wind, a light veil of water shimmers over a black concrete block .

© Cristobal Palma

The living space is subtly illuminated and intimate. A wide panoramic window frames the view to the vineyards.

section

Two wooden doors lead to the light flooded wine tasting room. A 6m cypress slab lies in front of floor to ceiling glazing which fuses the edge between in and out. The glass exposes the old contorted mesquite tree, like a relic in a museum display.

© Cristobal Palma

Perhaps the most expressive element is the sharp edged concrete slab which makes the roof seems like a weightless plate.

© Cristobal Palma

The last room to the east is the quincho, a walled patio with an olive tree in the center. A notch in the corner exposes the landscape and the distant city beyond the massive walls

To the south, the kitchen, a space the same size of the dining room has been pushed into the hill with a singular view to the vines below.

© Cristobal Palma

The concrete was made on site in small quantities, only enough to pour the footprint of each volume incrementally.  When completed, the walls reveal the impact of the different weather conditions through out the construction process.  The result is a layered, with light variations in color and texture, derived from a hand crafted process.

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Casa Mirador / Matias Zegers" 21 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 17 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=320845>

3 comments

  1. Thumb up Thumb down +2

    WOW. Really nice house project. Simple and efective forms and volumes with a clear objective: Make confortable a difficult enviroment with very good results. Excelent use of materials, colors and textures, specially the rustic grey monolayer.

    VERY GOOD JOB. Congratulations from Barcelona.

Share your thoughts