the world's most visited architecture website

Steven Holl Architects' complete Sun-shaped Micro-City in Chengdu

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Four years after breaking ground, Steven Holl Architects’ have completed the Sliced Porosity Block in the heart of Chengdu, China. Located at the intersection of the first Ring Road and Ren Ming Nam Road, visitors are able to access the three million square foot complex without using private transport means as it is directly connected to Chengdu’s public transportation system. Stimulating a micro urbanism, the five towers offer offices, serviced apartments, retail, a hotel, cafes, and restaurants. Rather than being designed as object-icon skyscrapers, the Sliced Porosity Block identifies itself as a metropolitan public space with large plazas and a hybrid of different functions. 

More on Steven Holl’s Sliced Porosity Block after the break.

© Iwan Baan
© Iwan Baan

Steven Holl describes these environmentally state of the art skyscrapers as “a poetic form shaped by sunlight.” The required minimum sunlight exposures to the surrounding urban fabric prescribe precise geometric angles that slice the exoskeletal concrete frame of the building. The white concrete structure is organized in six foot high openings with earthquake diagonals as required while the "sliced" sections are glass.

The large public space framed in the center of the block is formed into three valleys inspired by a poem of the city's greatest poet, Du Fu (713-770), who wrote, 'From the northeast storm-tossed to the southwest, time has left stranded in Three Valleys.' The three plaza levels feature water gardens based on concepts of time - the Fountain of the Chinese Calendar Year, Fountain of Twelve Months, and Fountain of Thirty Days. These three ponds function as skylights to the six-story shopping precinct below.

Courtesy of Steven Holl Architects
Courtesy of Steven Holl Architects

Establishing human scale in this metropolitan rectangle is achieved through the concept of "micro urbanism," with double-fronted shops open to the street as well as the shopping center. Three large openings are sculpted into the mass of the towers as the sites of the pavilion of history, designed by Steven Holl Architects, the Light Pavilion by Lebbeus Woods, and the Local Art Pavilion by Chinese sculptor Han Meilin.

© Shu He
© Shu He

The Sliced Porosity Block is heated and cooled with 468 geothermal wells and the large ponds in the plaza harvest recycled rainwater, while the natural grasses and lily pads create a natural cooling effect. High performance glazing, energy-efficient equipment and the use of regional materials are among the other methods employed to reach the LEED Gold rating.

ArchDaily covered the Sliced Porosity Block throughout the construction process. See conceptual drawings, the physical model, and early construction photographs on here, the Sliced Porosity Block topping out at mid-construction here, and Steven Holl celebrating a pre-opening ceremony here.

© Shu He
© Shu He

Architect: Steven Holl Architects

Location: Chengdu, China

Client: CapitaLand Development

Site Area: 57415 ft / 17500 m

Building Area: 3336812 sqft / 310000 sqm

Floor area (square) above: 2098963sqft / 195000 sqm

Floor area (square) below: 1237850 sqft / 115000 sqm

Project Year: 2008-2012

Associate Architects: China Academy of Building Research

MEP and Fire Engineer: Ove Arup & Partners

LEED Consultant: Ove Arup & Partners

Structural Engineer: China Academy of Building Research

Quantity Surveyor: Davis Langdon & Seah (DLS)

Traffic Consultant: MVA Hong Kong ltd

Cite:Karissa Rosenfield. "Steven Holl Architects' complete Sun-shaped Micro-City in Chengdu" 16 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <>