In Progress: Sliced Porosity Block / Steven Holl Architects

© Iwan Baan

Sliced Porosity Block, CapitaLand China’s new Raffles City in Chengdu, is a hybrid of different functions like a giant chunk of a metropolis. It will be located just south of the intersection of the First Ring Road and Ren Min Nan Road. Its sun sliced geometry results from required minimum daylight exposures to the surrounding urban fabric prescribed by code and calculated by the precise geometry of sun angles.

Architects: Steven Holl Architects
Location: Chengdu, China
Design Architect: , Li Hu
Associate in Charge: Roberto Bannura
Project Architects: Lan Wu, Haiko Cornelissen, Peter Englaender, JongSeo Lee
Project Designer: Christiane Deptolla, Inge Goudsmit, Maki Matsubayashi, Sarah Nichols, Martin Zimmerli
Project Team: Justin Allen, Jason Anderson, Francesco Bartolozzi, Guanlan Cao, Yimei Chan, Sofie Holm Christensen, Esin Erez, Ayat Fadaifard, Mingcheng Fu, Forrest Fulton, Runar Halldorsson, M. Emran Hossain, Joseph Kan, Suping Li, Tz-Li Lin, Yan Liu, Jackie Luk, Daijiro Nakayama, Pietro Peyron, Roberto Requejo, Elena Rojas-Danielsen, Michael Rusch, Ida Sze, Filipe Taboada, Manta Weihermann, Ebbie Wisecarver, Human Tieliu Wu, Jin- Ling Yu
Model Photographs: Iwan Baan
Under Construction Photographs:

Associate Architects: China Academy of Building Research
MEP and Fire Engineer: Ove Arup & Parners
LEED Consultant: Ove Arup & Parnters
Structural Engineer: China Academy of Building Research
Quantity Surveyor: Davis Langdon & Seah
Traffic Consultant: MVA Hong Kong Ltd
Client: CapitaLand Development
Project Area: 310,000 sqm
Project Year: In Progress

Steven Holl watercolors, construction drawings and photographs after the break.

Courtesy of Steven Holl

The large public space framed by the block is formed into three valleys inspired by a poem of Du Fu (713-770). In some of the porous openings chunks of different buildings are inserted. Our micro urban strategy will create a new terrain of public space; an urban terrace on the metropolitan scale of Rockefeller Center. This new terrain is sculpted by stone steps and ramps with large pools that spill into stepped fountains. Trees, plantings and benches are flanked with cafes. Roof gardens are cultivated through their individual connections to hotel cafes.

section
© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects
© Steven Holl Architects

At the shop fronts there will be luminous color, neon, backlit color transparency. Like the wash of color that suddenly appears in the great black and white films by Andrei Tarkovsky. The aim for the Sliced Porosity Block is to form new public space and to realize new levels of green construction in Chengdu. The complex is heated and cooled geothermally by 400 wells. The large podium ponds harvest recycled rainwater with natural grasses and lily pads creating a cooling effect.

© Iwan Baan
Cite: Minner, Kelly. "In Progress: Sliced Porosity Block / Steven Holl Architects" 21 Oct 2010. ArchDaily. Accessed 22 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=82770>

9 comments

  1. Thumb up Thumb down 0

    So exciting!! I can’t wait to see the result!
    Do anyone have any idea about the building skin finished material?
    Because actually the model looks very nice as it appears like a big milky bloc, but what about the real final aspect?

  2. Thumb up Thumb down 0

    On Steven Holl’s website, the building site pictures show much more advanced construction…

  3. Thumb up Thumb down 0

    I’m withholding final judgment, but I think I actually prefer the Linked Hybrid project.

  4. Thumb up Thumb down 0

    My God! It’s amazing, so thoughtful levels and sections, I’m just eager to watch them, of course shapes are exiting, I’m fell in love with this PROJECT. Steven Holl is genius.

Share your thoughts