Hut-to-Hut / Rintala Eggertsson Architects

© Pasi Aalto

Architects: Rintala Eggertsson Architects
Location: , India
Design Team: Sami Rintala, Pasi Aalto, Gunilla Bandolin,Robin Belven, Einar Syversen, Helder Matos, Ida Mosand, Monica Bellika Esaiassen, Kristin Rønnestad, Marta Correa, Moritz Kerschbaum, Olav Kildal, Jonny Klevstad, Karoline Førsund and Dagur Eggertsson
Collaborators: Eden Project, Loowatt Ltd., Buro Happold, Annapurna Garimella, Suresh Heblikar, Jim O’Donnell, Sujata Goel, Kalidas Shetty, Talavane Krishna, Arnun Balakrishnan and Murali Krishna
Photographs: Pasi Aalto

© Pasi Aalto

The hut was developed in a design- and building workshop with students from the University of Technology in Trondheim following an international seminar about the future of eco-tourism in the Western Ghats region in India. The main aim was to find solutions which would benefit the local population specifically and the environment of the region in general.

© Pasi Aalto

The concept was to make the hut as environmentally friendly as possible by using locally produced, materials and renewable energy sources. This would then simplify both production and maintenance of the buildings in the long run.

© Pasi Aalto

The organization is based on the local building tradition with a cluster of houses which compose a shaded courtyard situation where people can gather. One, two or more buildings can be built next to already existing dwellings or erected separately to form an individual cluster of buildings. Introducing an orthogonal traffic system in the building, one can add several of these buildings together to form a more urban setting in the situation where that is feasible.

© Pasi Aalto

The hut represents a possibility for the local population to invest in the growing environmentally conscious segment of the tourist market while maintaining their traditional culture and lifestyle.

© Pasi Aalto

The building is totally off-grid. It has solar panels on the roof producing enough energy for the future inhabitants and a composting latrine which produces biogas enough for one household.

Site Plan
Cite: "Hut-to-Hut / Rintala Eggertsson Architects" 15 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 23 Jul 2014. <http://www.archdaily.com/?p=318424>

2 comments

  1. Thumb up Thumb down -1

    It looks like a tourist viewing station atop an archeological site.We are seeing these projects by students more now in asia, but I cant help but feel they have nothing to do with the intended client.They would prefer walls..

Share your thoughts