APAP OpenSchool / LOT-EK Architecture & Design

© Kim Myoung-Sik

Architects: LOT-EK Architecture & Design
Location: , Gyeonggi-do,
Design Team: Ada Tolla, Giuseppe Lignano
Project Architect: Tommy Manuel
Client: Kyong Park
Area: 5,500 sqft
Year: 2010
Photographs: Kim Myoung-Sik, Sergio Pirrone

A shipping container structure is conceived as an open site for the OpenSchool and positioned along the river edge to activate the recreational space of the riverfront and to allow its users to be visitors, spectators and actors during the course of the public art program of APAP2010.

© Kim Myoung-Sik

Eight shipping containers are skewed to a 45 degree angle and combined in a fishbone pattern generating a large arrow-like volume that hovers three meters over the landscape. The structure is strategically placed over Hakwoon park pedestrian walkway at the city level right on the edge of the drop to the river bank, marking the territory as a focal place of gathering, resting and viewing.

Three different and interconnected areas provide a sequence of varied spatial experiences within the OpenSchool:

Elevation

1. At ground level, the footprint of the shipping container structure becomes a public amphitheater taking advantage of the existing sloping topography. The amphitheater lower section offers a viewpoint on the landscape along the river edge. The upper section, reaching a higher level, engages the main open space below the OpenSchool structure, transforming it into a space for performances. The social spaces entice public gathering and community exchange. A shipping container, directly connected to the pedestrian paths, invites access to the upper levels.

© Kim Myoung-Sik

2. At the second level, carved out of the hovering containers’ interior space, the program includes one large, open, multi-purpose space that functions as a meeting/assembly room and exhibition space, as well as two studios for artists-in-residence. The two frontal walls, along the north-west axis and at the most dramatic overhang of the structure, are solid and pierced only by a series of peep-holes. Located at different heights to be accessible for kids and adults, the tubes frame different views within the surrounding landscape, focusing on natural and urban moments of its neighborhood. The containers’ short sides are entirely glazed allowing natural light, cross ventilation and views toward the park path below. A stairway, contained within a shipping container, directs to the structure top level.

© Sergio Pirrone

3. A long decked area, at the third level, stretches over the river. Resembling a diving-board, the roof deck offers an amazing view from its suspended position while two long benches provide a space for social interaction. The strong graphic treatment of the new structure of the APAP2010 OpenSchool, with its bright yellow and black structure, lettering and deck, makes it visible for cars and passersby alike as a landmark within the urban fabric of Anyang.

Diagram

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "APAP OpenSchool / LOT-EK Architecture & Design" 20 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 19 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=318073>