We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Technogym Village / Antonio Citterio Patricia Viel and Partners

© Leo Torri © Leo Torri © Leo Torri © Marc Eggimann, © Vitra

© Leo Torri
© Leo Torri

From the architect. The main strength of the area chosen for the creation of the Technogym Village is its position not far from the A14 motorway, Cesena exit. Since the building façade looks onto the motorway, these facilities will enjoy great visibility and will become a reference point for car drivers; furthermore, the mobility of the company’s vehicles will thus be facilitated. The "Technogym Village” that gathers other office buildings, the Wellness Centre and the laboratories of the R&D group, looks onto the park. The new office building (block B), that linearly develops along the industrial building (block D) for 200 metres distributed on four floors providing a total surface of about 10,700 square metres, will be erected next to the production site, in order to complement the functional units that have been included in the largest Technogym project.

© Leo Torri
© Leo Torri

The vertical distribution is guaranteed by the presence of three staircases, plus a shaft of two separated lifts and a panoramic staircase. The main entrance is through the park, near the most representative area which gathers the rooms of the presidency and the auditorium. A big curved roof in lamellar wood and the continuous façade in wood and glass looking onto the park enrich this building which, generally speaking, has a very simple and economic structure with a mixture of pre-fabricated elements in steel and reinforced concrete.

© Leo Torri
© Leo Torri

Inside the building, the offices are organised on two different sides: the south side, towards the park, is shaded against the sun by the presence of the curved roof, whereas the north side, more operational, looks over the undulated roofing of the factory.

© Marc Eggimann, © Vitra
© Marc Eggimann, © Vitra

The central area of the office building hosts the services, common spaces for meetings and open space work areas while along the façades there are the individual, closed offices. In line with the concept of “wellness”, this project underlines the relationship between the inside of the building and the outside looking onto the park (transparent indoor partitions) and the use of high performance natural materials (wood and glass).

© Marc Eggimann, © Vitra
© Marc Eggimann, © Vitra

The site is complemented by the “Wellness Centre” (block A), a building with an elliptical plan on a 2,700 square metre surface area, which is connected to the offices situated near the main entrance. A gym and a SPA cover a two-level area which has been entirely designed in lamellar wood with transparent walls to look onto the park.

Plan
Plan
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Technogym Village / Antonio Citterio Patricia Viel and Partners" 14 Jan 2013. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/318041/technogym-village-antonio-citterio-patricia-viel-and-partners/>