Godiva House / Empty Space Architecture

  • 11 Jan 2013
  • Houses Selected Works
© João Morgado

Architects: Empty Space Architecture
Location: ,
Architect In Charge: Luis Mendes
Collaborators: Nuno Gonçalves, Simone Cunha, Tiago Leal, José Maria Santos
Year: 2012
Photographs: João Morgado

© João Morgado

The premisses of this study were based on creating a contemporary and more sustainable possible architectural object, where the easy living space associated with a constant dialogue “inside / outside”, gave rise to a dwelling designed for two users with reduced mobility.

Floor Plan

The “Godiva house”, fits in a rational architecture, where the accuracy of the design associated with the use of simple geometric, use of noble materials and new construction methods, giving rise to a dynamic architectural object where the accuracy of the construction detail and the artistic form derived from a method based on constant dialogue between form and function. In a terrain of triangular drawing, two rectangular volumes interconnected by a central quadrangular volume (pivot), are rotated according to the imposed limits by municipal rules alignments, materializing the drawing of a house.

© João Morgado

This architectural object is composed of three containers of different dimensions. The South container is designed to accommodate private spaces of the house (rooms, suites). This volume is torn in its south elevation, for an outdoor space for seating and circular, which has as main objective to create the frontier of the immediate contact (room / garden). Since this is a “Foyer” in the open air. The North container receives the social spaces of the house (semi-public). composed of the main room, dining room and kitchen. This container torn by large spans, is dependent on the constant relationship indoor / outdoor, regardless of how direct or indirect reach their spaces. This volume oriented to infinity, has the pretension to be the central “box seat” of an green outdoor “scene”. The smaller central container, is the prime and principal element of all formal and spatial organization of this architectural object. It is the hinge. It is the element of arrival and departure. He is the interconnection element of the low elevation to the high. He is the center of the building.

© João Morgado

The set of spaces that formalize the ground floor as a whole are designed to accommodate all the equipment of treatment to which users are daily subjected (hydrotherapy pool, physiotherapy rooms) as well as space for receiving the complex mechanical equipment that this house is subject, to respond to the demands of a more sustainable way possible.

© João Morgado

The design of spaces that compose this architectural piece is essentially a constant and ever- present dialogue between the interior and exterior spaces, where the nature of each one can reflect what he wants to be.The interior spaces whatever the function combined with the exterior space for the garden which is open directly or indirectly to suggest its own function. The garden is designed as if it were a set of interior spaces to relax or walk, without a roof. The constant presence of natural light to flood the interior spaces in several hours of sun exposure, is materializing and enrich the architectural piece, through a constant and interesting play of light and dark (light and shadow). This piece of architecture intended for dwelling, reflects a very singular way to live and walk in the world by its users.

© João Morgado

This is a project where attention to the specific characteristics of the materials and environmental sustainability, was a constant. The permanent resource of new technologies associated with a construction will use new materials (Passive Thermal Solution), provided that the building received (Certification of Energy Performance and Indoor Air Quality “A +”).

© João Morgado

The Energy sustainability of this building can be divided into three chapters:

Passive Thermal Solutions
Use ETICS System (Thermal Insulation on the outside), correction of thermal bridges from the foundation until the coverage, use of frames with a high break thermal coefficient, double glazing with thermal break and UV filters,etc.

© João Morgado

Active Thermal Solutions
The main bases that the Project “Godiva House” relays on order to be environmentally sustainable. First of all the architectural Project in therms of solar orientation provides thermal gains.

Elevation
Cite: "Godiva House / Empty Space Architecture" 11 Jan 2013. ArchDaily. Accessed 28 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=317547>