C.E.I.P Multiuse Room / Raúl del Valle

  • 11 Dec 2012
  • Educational Mixed Use Selected Works
16_raul_del_valle_gimnasio
© Miguel de Guzmán

Architects: Raúl del Valle
Location: ,
Project Year: 2007
Photographs: Miguel de Guzmán, María José Fraile Monte

20_raul_del_valle_gimnasio 19_raul_del_valle_gimnasio 14_raul_del_valle_gimnasio 18_raul_del_valle_gimnasio

Project Area: 474 sqm
Collaborators : Javier Gómez Mateo, Artemio Fochs Navarro, Lorena del Río Gimeno, Laura Muñoz del Río, Claudia Olalla
Rigger: Miguel Bellas Montenegro
Contractor: Rafael Jiménez del Nero
Construction Company: SECONSA OBRAS Y CONSTRUCCIONES, S.A.
Budget: 392.442,89 €
Finance : Public

The project is conceived as two places. Both of the same length but of different height and width depending on the uses. The poor land on which it settles forces a foundation. This place has a triangular area which adjoins the school. The maximum height is measured from the school and the lower height is taken from the changing room.

01_raul_del_valle_gimnasio_planta_de_situacion_y_alzado
Context Floor Plan

We intend to create a space full of light protected from the outside. In addition, we want the visitor to feel this large, light-filled, spacious and airy area. The transition of the project is also accompanied by the compression that occurs in the entrance hall, which is set at elevation +2.40, up to elevation +4.80 from the concrete walls of the room.

17_raul_del_valle_gimnasio
© Miguel de Guzmán

The light introduced into the multi-purpose spaces, is an even light that provides an homogeneous clarity. Light comes in through 6 sawtooth skylights, south oriented so to create direct effects of light. In order to have a balanced light, a hole of square proportions is added, which provides a visual connection with the outside.

03_raul_del_valle_gimnasio_secci%c3%b3n_longitudinal
Longitudinal Section

The light of the dressing room comes in through 12 holes arranged in vertical panels of facade, facing northeast, southeast and southwest.

18_raul_del_valle_gimnasio
© Miguel de Guzmán

The exterior walls and the structure are made of reinforced concrete. The room is coated with plasterboard panels. The concrete is also present in the form of prestressed honeycomb plate in the horizontal floor plans. The cover of the chamber is made with a metallic structure that reaches the height of 11 meters. The exterior is covered with white prefabricated panels. The rest of the interior rooms are covered with bricks and paint.

The outside concrete shapes the walls bounding the lobby.  The project is a transition from the outside towards the interior by the continuity of the material that joins the two spaces. Similarly, the floor of the room, bends on the walls forming a bowl, which also receives light. Since the building is inserted into urban blocks of great height, we have intended to respond with a “fifth facade”.

15_raul_del_valle_gimnasio
© Miguel de Guzmán

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "C.E.I.P Multiuse Room / Raúl del Valle" 11 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 17 Sep 2014. <http://www.archdaily.com/?p=304645>

Share your thoughts