We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Saint-Eustache Library / ACDF*

Courtesy of ACDF* Architecture
Courtesy of ACDF* Architecture
  • Architects: ACDF* Architecture
  • Location: Saint-Eustache, QC, Canada
  • Design Team: Maxime Frappier, Joan Renaud, Laurence Lebeux, Martin Champagne, Marc-André Plourde, Matthew Belaen, Robert Dequoy, Laurence Lessard, Véronique Taillefer
  • Structure: SDK
  • Civil Engineering: Marchand Houle
  • Landscape: Plannex
  • General Contractor: OPRON Construction
  • Area: 2,600 sqm
  • Project Year: 2012
  • Photographs: Courtesy of ACDF* Architecture

Courtesy of ACDF* Architecture Courtesy of ACDF* Architecture Courtesy of ACDF* Architecture Courtesy of ACDF* Architecture

Courtesy of ACDF* Architecture
Courtesy of ACDF* Architecture

From the architect. The Guy- Bélisle library is a 2 600 square meter public library with a multi-propose space that services the city of Saint-Eustache, located North of Montréal, Canada.  The dark mineral clad project marks the entry to the city on a picturesque tree lined riverside site.

Courtesy of ACDF* Architecture
Courtesy of ACDF* Architecture

The volumetric concept of the project is based on a simple extruded rectangular tube that is folded twice.  At each end of the elevated tube, glass surfaces open fully to views of the river at the level of the abundant tree tops. The two chamber like reading areas are located at the back of the site, and are wrapped in warm wood cladding on all interior surfaces.  One reading room is cantilevered 3.5 meters over the sloped river bank, reinforcing the dramatic views while providing cover for the exterior terrace.  Along the main road the sculptural wood screen animates the façade from the interior, and defines the energetic young adult work space.  The main entry hall is a flexible, multi-purpose space that can accommodate exhibitions, library events, and community gatherings.  The wood textured precast concrete frame of the principal façade, presents the activities of library to the city, and the city to the library. The fenestration and articulation of the two side elevations is strategically minimal, placing a greater emphasis on the transparency of the front and back of the project, while organizing the interior programmatic spaces of the library.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite:"Saint-Eustache Library / ACDF* " 10 Dec 2012. ArchDaily. Accesed . <http://www.archdaily.com/303592/saint-eustache-library-acdf-2/>