ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

h

Nominate now the Building of the Year 2017 »

All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Installations & Structures
  4. The Netherlands
  5. ateliereenarchitecten
  6. 2009
  7. Viewing Tower / ateliereenarchitecten

Viewing Tower / ateliereenarchitecten

  • 01:00 - 28 July, 2009
Viewing Tower / ateliereenarchitecten
Viewing Tower / ateliereenarchitecten

Viewing Tower / ateliereenarchitecten Viewing Tower / ateliereenarchitecten Viewing Tower / ateliereenarchitecten Viewing Tower / ateliereenarchitecten +14

  • Architects

  • Location

    5541 Reusel, The Netherlands
  • Architect

    ateliereenarchitecten, Eindhoven, the Netherlands
  • Client

    assigned partial by local government, partial by merchant for outdoor sports
  • Area

    100.0 sqm
  • Project Year

    2009

From the architect. In the Netherlands over 50 spots are marked on the map as starting points for recreational use of the rural landscape. People are encouraged to park their cars at these locations instead of at other, more preserved, areas. From here they can explore nature by foot, mountain bike, horse etc. In the small town Reusel, the nomination motivated a local sports merchant to found an outdoor sports park.

A tower, 25 meters high, with sport facilities like climbing and abseiling is the main attraction. It consists of six cubes, hanging on a core of steel columns. Straight flight staircases raise in between and cross the cubes several times in different positions.

Two of the six cubes are accessible. The third one is the start platform for a rope slide and a high rope track. In the top box people can enjoy a panorama view of the surrounding landscape and there is a starting platform for abseiling. The athletes on the 13 meters high climbing wall are observed by visitors of the adjacent bistro.

Huge stacks of logs can be found in the surrounding production forest. The cladding of the tower consists of the same halved, stripped logs. This way it is an addition, as well a product of it's surroundings.

The climbing of the stairs is a surprising experience, because of the different intersections of stairs and cubes and the varying directions of the cladding. The use of wood makes the object fit in it's setting. The orthogonal (unnatural!) shapes on the other hand create an exciting composition.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Viewing Tower / ateliereenarchitecten" 28 Jul 2009. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/30260/viewing-tower-ateliereenarchitecten/>
Read comments

10 Comments

Flipflipmeheidi · January 21, 2011

Like the project, smart!!!

peter · October 24, 2009

it is amazing design to the Netherlands in interesting social spaces.

StructureHub Blog · July 29, 2009

Clever project, particularly the way they gently organize visitor movements so that nature is experienced from a different perspective of parking lot to park. My only misgiving, which will dissipate over time, is that the wood tower structure is rather large, relative to the height of the woods that surround it.

John · July 29, 2009

origineel ontwerp. Dit bewijst dat de Nederlandse architecten internationaal goed kunnen meekomen.

Stephen Tung · July 29, 2009

What a amazing public space in the netherlands.
You know, in our country, this's very hard to get the space like this one for the most of all.
But what's surprise me most is how did the structural engineer design the structure of this odd building?
Anyway, i like this one!

Brian · July 29, 2009

Reminds me of Andrew Maynard's Holl and Styx concepts ...
http://www.maynardarchitects.c...
http://www.maynardarchitects.c...

Frank · July 28, 2009

Nice to see an architecture project on ArchDaily that is very close to where I live.

On topic: I like the way they've stacked those boxes. Maybe the idea came from the recent towers from Herzog & de Meuron (and OMA)

richie · July 28, 2009

cute.
i would like a zoo with this expression.
the composition looks nice.

farflung · July 28, 2009

great looking project. i would've loved to see some detail drawings.

andrew · July 28, 2009

interesting social spaces. Great stuff...

···

Comments are closed

Read comments