Hornsbergs Strandpark / Nyréns Arkitektkontor

© Åke E:son Lindman

Architects: Nyréns Arkitektkontor
Location: Kungsholmen, Stockholm,
Landscape Architect: through Bengt Isling (Project architect), Jacob Almberg, Ronny Brox, Magdalena Franciskovic, Cecilia Jarlöv. Ulrika Lilliehöök, Staffan Malm, Peter Kinnmark Architect MAA
Constructor Park: Omniplan Cornelis Oskamp
Year: 2012
Photographs: Åke E:son Lindman

Hornsbergs Strandpark is the winner of the Swedish landscape award: Sienapriset 2012. Hornsbergs strandpark is where water and land meets in a curvy shoreline and contemporary design, round organic shape and clean lines.

© Åke E:son Lindman

Hornsbergs Strandpark is facing west to Ulvsundasjön and the evening sun. The waterfront and the three long floating piers gives the visitor a feeling of floating into the light over the water. This is present particularly in hot summer afternoons when the park becomes an oasis for the surrounding residents and used for grilling and swimming. The park features several informal seating areas and a shower with a high seated tank for water heated by the sun that can be used by joggers.

© Åke E:son Lindman

Hornsbergs Strandpark is used as a living room for all residents and visitors of Kungsholmen.

© Åke E:son Lindman

The plants used at Hornsbergs strandpark are all, with one exception, exotic without being gardened. The trees are located in dense groups including one species each. There are open spaces that holds different functions and events in the intervals between the various tree populations. The edge towards the water is built of sheet pile bonded to the surface with the help of a large concrete crown that spans into the solid rock.

© Åke E:son Lindman

The park is over 700 meters long and consists of four parts. To the west lies a jetty for sunbathing with wooden docks jutting into the lake in different lengths. East of it is Kajparterren formed as a contrast to the organic Strandparken. It is a slightly raised horizontal disc slightly leaning towards the water. Far to the east is an existing part that has been renovated to be more accessible.

© Åke E:son Lindman

The project also includes the Moa Martinson square. For the proposed square design, Nyréns have focused on the spatial situation with a small spot at the edge of Ulvsundasjön and on the artistic adornment associations with the author Moa Martinson. Since the square surface is raised to provide access to the buildings it forms a difference of level with the street. The difference in level consists of a wall and staircase both possible to sit on. The stairs open to the square that is turned diagonally out to the lake with Kajparterren in the foreground. The warm evening sun falls into the same direction. The artistic decoration consists of large granite slabs that houses engraved quotations from the books of Moa Martinson. The author’s choice of subject matter has inspired the stylized lilac arbor that breaks forth from the stairs. Lilac arbor symbolizes a homey, rustic appearance that stands in sharp contrast to this new urban environment.

Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Hornsbergs Strandpark / Nyréns Arkitektkontor" 05 Dec 2012. ArchDaily. Accessed 21 Dec 2014. <http://www.archdaily.com/?p=301967>