Silo 468 / Lighting Design Collective

© Tuomas Uusheimo

Architects: Lighting Design Collective
Location: ,
Lead Design: Tapio Rosenius, Oscar Martin, Rodolfo Lozano, Victor Soria, Gorka Cortazar, Reinaldo Alcala, Rodrigo Arcaya
Year: 2012
Photographs: Hannu Iso-oja, Tapio Rosenius, Tuomas Uusheimo


Project Manager: HKR Executive
Executive Architect: Pöyry Finland Oy
Electrical Engineers: Olof Granlund Oy
Contractor: VRJ Etelä-Suomi Oy

The project is a conversion of oil silo into light art piece and a public space designed by Madrid based Lighting Design Collective (LDC).

© Tuomas Uusheimo

It sits by the sea facing central Helsinki, Finland. Prevailing winds well known to residents are strongly present. The natural light, wind and the movement of light on the water formed the principles for the lighting concept. Walls are perforated with 2012 holes referring to the Helsinki World Design Capital 2012 year.

© Tapio Rosenius

The lighting signifies the start of a major urban redevelopment for the City of Helsinki. It functions to draw focus to unknown district and creates a landmark and a marketing device for the City. Maybe most importantly through the use of natural and artificial light it created a unique civic space for the citizens to use. Furthermore, it set a precedent for a new district for 11000 people to become the “district of light”. During the first years the silo is mainly viewed from distance when the area starts to get build. 1280 LED domes in 2700K white are fitted inside the silo behind the cut-outs and visible from several kilometres away.

© Hannu Iso-oja

LDC developed a bespoke software using swarm intelligence and nature simulating algorithms that refresh responding to parameters such as wind speed, direction, temperature, clear night and snow. System dials out every 5 minutes for new data. The patterns are fluid, natural in feel and never repeat. They are slow but speed up in relation to the wind speeds creating constantly changing mural of light. At midnight the exterior turns deep red for 1 hour. The colour refers to the former use of the silo as a container of energy. At 02:30 when the last ferry goes past to Suomenlinna lights go off.

© Tuomas Uusheimo

The interior gains importance as the area gets populated. Inside is painted deep red. Daylight seeps through the pattern derived from original rust patterns on the walls. North facing wall has no perforations. 450 steel mirrors moved by winds are fitted behind the holes. With sunlight the silo appears to glimmer and sparkle like surface of water.The warm white LED grid reflects light indirectly via the red walls into the space. The moving patterns read as halos racing across the walls. The Silo is a civic space for the citizens of Helsinki. Floor was added and rigging infrastructure, power, water and emergency & cleaning lighting. Light intervention has created a new space for people.

© Tuomas Uusheimo

During normal use the installation uses about 2kw of power, which is approximately 2W per square meter. The software creates a particle system that combines motion behaviors from birds, insects, an fishes to create organic and non repetitive animations for the lighting system, in a 128 x 10 LED grid. This animations are being generated using current data from the local weather, specially wind speed and direction, to create a vast and unpredictable array of light movements that give the viewer a visual representation of the weather sensations in the city. The control application was developed in OpenFrameworks, an open source c++ toolkit for creative coding, an runs in an e:cue Lighting Control Engine mx server.

Floor Plan

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Silo 468 / Lighting Design Collective" 28 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 29 Aug 2014. <http://www.archdaily.com/?p=298912>

Share your thoughts