Büro Ole Scheeren unveils ‘DUO’ towers in Singapore

DUO by Ole Scheeren © Buro-OS

Beijing-based Büro Ole Scheeren has released plans for a mixed-use, high-rise development in the modern metropolis of . Titled ‘DUO’, the twin towers are not intended to be conceived as autonomous objects, but defined by the spaces they create around them. Their curved facades engages the city and frames a “new civic nucleus” at its base, while featuring premium offices, a five-star hotel, 660 high-end residential units and signature retail space.

DUO is lead by German-born architect Ole Scheeren, whose best known for his work with OMA on Beijing’s CCTV headquarters and has recently turned heads with the popular floating Archipelago Cinemas. The project is expected for completion by 2017, with construction planned to break ground next year.

More images and the architects’ description after the break.

DUO by Ole Scheeren © Buro-OS

Singapore consistently ranks as one of Asia’s most livable cities. However, it is increasingly dominated by isolated individual towers that favor exclusion over social connectivity. The prescribed zoning confronts the project with a dual dilemma: it splits the site into two separate pieces, and leaves large, bulky footprints for the resulting tower envelopes which risk overpowering the surroundings and the intimate scale of the adjacent historic Kampong Glam district.

The design for DUO subtracts circular carvings from the allowable building volumes in a series of concave movements that generate urban spaces – a kind of “urban poché” that co-opts adjacent buildings and symbiotically inscribes the two towers into their context.

DUO by Ole Scheeren © Buro-OS

By generating the massing through a subtractive process, the elevations of the new towers are reduced to slender profiles. Vertical facades rise skywards along the adjoining roads, while a net-like hexagonal pattern of sunshades reinforces the dynamic concave shapes. The duo of tower volumes is further sculpted to feature a series of cantilevers and setbacks that evoke choreographed kinetic movements of the building silhouettes.

DUO by Ole Scheeren © Buro-OS

The buildings dematerialize as they reach the ground to provide a porous permeable landscape traversing the site. Leisure zones and gardens act as a connector between multiple transport hubs and establish a flow of tropical greenery and lively commercial activity, accessible to the public 24 hours a day. A plaza, carved into the center of the towers and integrating the neighboring building as part of its perimeter, forms a new public nexus between the historic district of Kampong Glam and the extension of the city’s commercial corridor.

DUO by Ole Scheeren © Buro-OS

Multiple levels of vertical connectivity give access to large elevated terraces for the hotel and residents, a public observation deck and a sky restaurant atop the office/hotel tower, while establishing a direct connection to the adjacent underground MRT subway station. Vehicular traffic is lifted off the ground to allow uninterrupted pedestrian circulation. Extensive landscape areas at the ground levels, elevated terraces, and roofscapes provide accessible green space equal to 100% of the site area.

DUO by Ole Scheeren © Buro-OS

The development incorporates environmental strategies through passive and active energy efficient design and naturally ventilated spaces. The building’s orientation is optimized to prevailing sun and wind angles, while the concave building massing captures and channels wind flows through and across the site, fostering cool microclimates within the shaded outdoor spaces.

Embracing civic spaces in a symbiotic relationship with each other and thereby transforming the surrounding multivalent urban fabric, the two sculpted towers act as urban space generators.

DUO by Ole Scheeren © Buro-OS

Architect: Büro Ole Scheeren, Hong Kong/Beijing
Location: Singapore
Client: M+S Pte. Ltd.
Site Area: 26,700m2
Gross Floor Area: appx. 285,838m2 (3.08 million sq.ft.)
Height: 186 meters (Residential Tower, 50 floors above ground); 170 meters (Office/ Hotel Tower, 39 floors above ground)
Commission: March 2011
Construction: 2013
Completion: 2017

Executive Architect: DP Architects Pte Ltd, Singapore
Civil and Structural Engineering: BECA Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd, Singapore; Buro Happold Consulting Engineers (Beijing) Limited, Beijing
Building Services Engineering: BECA Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd, Singapore
Environmental Sustainability Consultant: BECA Carter Hollings & Ferner (SE Asia) Pte Ltd, Singapore
Quantity Surveyor: KPK Quantity Surveyors, Singapore
Façade Consultant: ALT Limited, Manila
Lighting Consultant: International Lighting Architecture Bureau Pte Ltd, Singapore
Landscape Architect: Coen Design International Pte Ltd, Singapore
Traffic Consultant: Vertix Asia-Pacific Pte Ltd, Singapore
Microclimate Consultant: RWDI Rowan Williams Davies & Irwin Inc, Ontario
Project Imagery: , Hong Kong/Beijing; Luxigon, Paris (computer renderings); Glessner, Zurich (computer renderings); Crystal CG, Beijing (computer renderings); Frank Pinckers (site photography)

Design Team: Ole Scheeren (Design Partner); Eric Chang (Management Partner); Claudia Hertrich (Project Leader); Jonas Aarsoe Larsen, Benjamin Ahrens, Tim Archambault, Dan Cheong, Nicolas Frez Madariaga, Nozomi Kanemitsu, Tait Kaplan,Kayeon Lee, Kris Provoost, Alex Rosenthal, Olaf Turck, Leonard Wong, Ali Yildirim; with Antonio Berton, Kim Bjarke, Catarina Canas, Andria Fong, Brian Fung, Yulia Gandasari, Mavis Liu, Daniel Mayer, Jascha Oakes, Kevin Ou, Mike Taylor, Sun Shuo, Tomohiro Sugeta, Bruno Zhao (Team)
Competition Team: Brian Fung, Tait Kaplan, Patrick Kohl, Tool Nampanwiwat, Kris Provoost, Nina Schippel, Joseph Tang, Yang Tao, Chompunuch Vanichayanguranon

Cite: Rosenfield, Karissa. "Büro Ole Scheeren unveils ‘DUO’ towers in Singapore" 20 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 27 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=295945>
  • Darren Chang

    Other than “urban poche”, there are tons of better ideas to make tall buildings elegant, iconic, and interact with the urban environment. Ole just ran out of good ideas, or has he ever had any…?

  • cmrhm

    For all the negative opinions, please try to garther the information regarding why he use those circles to cut the massing? I happened to attend his lecture in China Vanke headquarter last night. During the presentation, he said the reason is to avoid the bad “fend shui” or acute angle for two surrounding buildings. This is a clear solution to a potential big issues for the site.

    (Now my side question is: Does the owner know the limitations related to the site when they bought it?)

    Sometiems, the architect’s don’t need to stand out all the time. Its first goal is to get the MAX FAR for the client and its program meets client’s one.

    as for the typ. floor layout, we didn’t see the plan yet. But i don’t see the big issue here. The curve is gentle, by considering its size, so the furniture won’t be an issue here. What if Ole propose all the area nearing window to be public space? Then furniture layout issue are totally eliminated.
    I hope some truth I explained helps you guys a little bit.

  • NidhiSEO

    This is best plan ever and also would like to share the different but the best duo residences floor plan in Singapore at http://www.developernewlaunch.com.sg/duo-residences/