ArchDaily | Broadcasting Architecture Worldwidethe world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dental Clinic
  4. Portugal
  5. MMVARQUITECTO
  6. 2012
  7. Dental Clinic / MMVARQUITECTO

Dental Clinic / MMVARQUITECTO

  • 01:00 - 15 November, 2012
Dental Clinic / MMVARQUITECTO
Dental Clinic / MMVARQUITECTO, © FG+SG
© FG+SG

© FG+SG © FG+SG © FG+SG © FG+SG +27

  • Architects

  • Location

    Torres Vedras, Portugal
  • Architect in Charge

    Miguel Marques Venâncio
  • Design Team

    B. Pedrosa (project . digital images), V. Vázquez (project), M. Álvarez (project), T. Palos (models . drawings)
  • Constructor

    A. Cesário
  • Client

    R. Leal
  • Area

    90.0 sqm
  • Project Year

    2012
  • Photographs

© FG+SG
© FG+SG

From the architect. The challenge is based on the re‐interpretation of a Dental Clinic, in the search of a new clarity and spatial character.

© FG+SG
© FG+SG

The site is located on a first floor of a common building in the center of Torres Vedras.

© FG+SG
© FG+SG

The space requires a new image to provoke new atmospheres, new sensations.

© FG+SG
© FG+SG

The desire of creating a distinguished space in the city, more paused, contemplative, a space of reflection, leading to the discovery of the importance of silence and of spaces apparently empty yet full of life.

© FG+SG
© FG+SG

An experimentation where the selection of materials is sustained by the nobleness of materials. That experimentation is essentially realized with the immaterial architectural element, which is space. Working with space, is determined by perception, paths, light, reflections, transparencies, fluidity. The mass composed by a summary of recycled glasses, potentiates the reflections and the vibrations of the light, by creating a perception of space that is constantly mutating.

© FG+SG
© FG+SG

The search of a timeless space, with a plenitude of senses, where light is filtered in different ways, gives poetry to spaces, dignifying them.

Section
Section
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Dental Clinic / MMVARQUITECTO" 15 Nov 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/293462/dental-clinic-mmvarquitecto/>