Casa A5 / CSA arquitectura

  • 05 Nov 2012
  • Houses Selected Works
© Hector Santos-Diez

Architects: CSA arquitectura
Location: , Galicia,
Author: Carlos Seoane
Collaborators: Miriam Garcia Ochoa, Santiago Cotón, Jose G. Varela, Oscar Fuertes
Civil Engineers: Rafael Castro, Luis Romero
Construction Managment: Javier Castro
Area: 544 sqm
Year: 2011
Photographs: Hector Santos-Diez

© Hector Santos-Diez

The house A5 is located in a residential area on a hillside overlooking the sea of the Bay of Corunna. A plot strongly conditioned by its slope but also by code regulations that restricts the height and the position of the house inside the lot.

© Hector Santos-Diez

With these limitations, the volume is the result of satisfying both constraints and adapting to the topography. The result is a stepped volume that accompanies the hill. To comply with the program, the house has to be partially buried, and therefore the volume is broken with two large patios to allow natural light in the buried areas.

© Hector Santos-Diez

In response to an unique natural landscape, the house has been designed with the intention of disappearing with the surroundings. As a result the house is more the sum of a set of empty volumes than a clear object.

© Hector Santos-Diez

Therefore the project proposes to recover some concepts, which are common in traditional Galician architecture characterized by certain ambiguity as a result of a lack of boundaries between public and private, and between the inner and outer spaces.

© Hector Santos-Diez

Traditional villages where is never clear where it begins one house and where ends the other, or where is house and where it is a path or where it appears to be a barn or just a garden wall. Spaces where everything merges with everything and the form it is just a result, something that has never been preconceived and where ambiguity is the common feature.

© Hector Santos-Diez

These type of popular architecture common in rural villages of Galicia, are the result of a complex relationship with the outside and sophisticated adaptation to the climate. In that sense the A5 house tries to appropriate these concepts and achieve certain ambiguity on its limits, which allows an intense relationship between the house and the land, between the exterior and the interior, where the anonymous and ambiguous in consequence become values for our proposal.

Section
Cite: "Casa A5 / CSA arquitectura" 05 Nov 2012. ArchDaily. Accessed 22 Oct 2014. <http://www.archdaily.com/?p=289791>