Georges-Freche School of Hotel Management / Massimiliano and Doriana Fuksas

© Moreno Maggi; Georges-Freche School of Hotel Management /

Architects: Massimiliano and Doriana Fuksas
Location: 401, rue le Titien 34000 Montpellier,
Year: 2007-2012: competition 2007, won competition April 2007, building site January 2010, Inauguration September 2012
Project Team: Damon Belusco (project leader), Michele D’Arcangelo, Nicola Cabiati (model), Ana Gugic (interiors)
Client: Région Languedoc-Roussillon
Contractors: GFC – structure, SMAC – façades, BARSALOU – frames
Consultants: ALTIA – Acoustics, NEVEUX-ROUYER – Landscape Architects, ALMA Consulting – Kitchen design
Net surface: 23,600 sq.m.
Gross surface: 25,736.80 sq.m.
Area surface:16,500 sq.m.

© Moreno Maggi; Georges-Freche School of Hotel Management / Massimiliano and Doriana Fuksas

The new Georges-Freche School of Hotel Management in Montpellier, France designed by Massimiliano and Doriana Fuksas after winning a competition launched in 2007 was inaugurated this September.  The building includes a hotel and three restaurants built on a 3.95 acres site in the ZAC Port Marianne area for the hotel-school Lycée Georges Frêche.

© Moreno Maggi; Georges-Freche School of Hotel Management / Massimiliano and Doriana Fuksas

The project is developed horizontally, transforming the landscape and creating a new urban identity for the area.  The formal diversity, compact volumes and sculptural shapes blend into a single entity that also retains moments of spatial individuality throughout the interior.

© Studio Fuksas; Georges-Freche School of Hotel Management / Massimiliano and Doriana Fuksas

The school accommodates two main building connected by footbridges, accommodation for students, housing for management, a gym and an athletic track and sports ground.  The entrance for the students and the professors is through an arch while the entrance for the clients is on an opposite side. The two buildings that form the edifice make up the sculptural mass around which the gym, the students’ residence and the management’s housing gravitate.

© Moreno Maggi; Georges-Freche School of Hotel Management / Massimiliano and Doriana Fuksas

Massimiliano and Doriana Fuksas have designed the interior, the areas accessible to the public and the spaces devoted to the gastronomic sector and to the hotel. In the entrance hall leading to the gastronomic restaurant and to the hotel, there is a reception desk: a white lacquered sculptural object, mirroring the fluid forms and the solid character of the structure. The desk is covered with materials that are used for making boat hulls.

© Moreno Maggi; Georges-Freche School of Hotel Management / Massimiliano and Doriana Fuksas

 

Different types of originally designed tables and chairs define the spaces dedicated to the interaction between the public and the students.  There is also the limited edition furniture specially made for the hotel. The School walls and those of the students’ residence are painted in a different colour on each floor, with the shades ranging from yellow to green to magenta and orange. The colours serve as signage to distinguish the different spaces and activities.

© Ramon Prat; Georges-Freche School of Hotel Management / Massimiliano and Doriana Fuksas

The project can be called “experimental” as much for its triangular shaped aluminium façade as for the use of reinforced concrete.  Both materials have been adapted in order to be able to adopt specific shapes  – curved and fluid – as required by the structure. The facades of the building have been constructed using 17,000 cases of anodized aluminum in triangular shapes. Each aluminum case is unique and bears its own specific bar code in order that it can be identified for its specific situation on the façade. The interaction between the facades reinforces the dynamic tension between the solid materials and the cavities, the light and the shadows, that are an inherent part of the projet.  The geometric design of the aluminum “skin” is developed further to apply to the 5,000 triangular glass frames that are mounted on metal nets.

© Moreno Maggi; Georges-Freche School of Hotel Management / Massimiliano and Doriana Fuksas

The structure of the building is made from reinforced concrete. To reproduce the curves of the volumes, the project has used “shotcrete” technology.  Photovoltaic panels have been installed on the roof of the first building (multi-purpose room, exhibition gallery, administrative offices, classrooms, canteen) as well as on the roof of the apartments for the management.

Text courtesy of Massimiliano and Doriana Fuksas

View this project in Google Maps

* Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
Cite: "Georges-Freche School of Hotel Management / Massimiliano and Doriana Fuksas" 29 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 25 Apr 2014. <http://www.archdaily.com/?p=286968>

1 comment

Share your thoughts