Haus am Weinberg / UNStudio

© . Photography by Iwan Baan.

Our friends from UNStudio shared their latest completed residential project, a villa nestled on the outskirts of  that offers amazing vistas over country vineyards which are juxtaposed with cityscape panoramas.   The sinuous curves of Haus am Weinberg are governed by the idea of creating a “twist” which organizes the programmatic flow of the residence. Ben van Berkel explained, “The Haus am Weinberg adopts a stereovisual spatial effect, acting almost as an optical instrument, whereby not a parallax view, but a parallax experience is created. Moments of parity with the surrounding landscape from inside the house form a constant experiential connection and awareness of its immediate context.”

More after the break, including a great photography set by Iwan Baan.

© UNStudio

By twisting the central staircase, the floor plates are divided into different zones that are grouped based upon privacy and activity levels.  The corners of the residence are fully glazed which allow daylight to flood the interiors and the edges to dissolve into their surroundings.

© UNStudio. Photography by Iwan Baan.

The material palette is varied based upon the plan of the spaces, as the core offers a darker palette with deep wood grains and rich fabrics, while the edges are contrasted with natural oak flooring, natural stone and white clay stucco walls speckled with small fragments of reflective stone.

© UNStudio. Photography by Iwan Baan.

The formal massing gestures are derived as a response to the sloping topography, where the scales and inclinations of the slopes which sculpture the vineyard setting are reflected in the volumetric appearance of the house. The design of the garden landscaping extends the organisation of the house, with the garden forming a continuation of the diagonals of the floor plans and each division creating different zones for function and planting.

© UNStudio. Photography by Iwan Baan.

Ben van Berkel added, “The organisation of the villa and the arrangement of movement flows and views are designed to imitate the strata of the surrounding landscape – and from the upper levels, of the surrounding cityscape – and thereby create an almost virtual experience of the landscape and the views from within the villa.”

Be sure to check out more of UNStudio projects previously featured here.  Photography, as noted, by Iwan Baan.

Cite: Cilento, Karen. "Haus am Weinberg / UNStudio" 22 Oct 2012. ArchDaily. Accessed 28 Nov 2014. <http://www.archdaily.com/?p=284633>