We’ve built you a better ArchDaily. Learn more and let us know what you think. Send us your feedback »

Cube House / Studio Schiattarella

© Luigi Filetici
© Luigi Filetici

Located in Rome’s ‘Olympic Village’, the ‘Cube House’ is laid out as a single unit in which a central element, in the form of a cube, divides and distributes its various functional areas without any interruptions: living, sleeping, cooking and bathing. Designed by Studio Schiattarella, their renovation in the original 49 m2 apartment is designed in a way that all the internal partitions could be eliminated, resulting in the formation of a single open space measuring 7m x 7m. More images and architects’ description after the break.

© Luigi Filetici
© Luigi Filetici

This neighborhood, built for the 1960 Olympics by the architects Moretti, Libera, Cafiero, Monaco and Luccichenti, and currently undergoing a significant renovation, thanks to the works of Zaha Adid and Renzo Piano, features buildings with open floor plans.

© Luigi Filetici
© Luigi Filetici

The central volume’s sliding panels and doors provide the option of different configurations of the space, so that privacy can be increased when necessary. The inside of the cube holds a roomy walk-in closet, while the outside is designed to complement the functions of the different areas: with a refrigerator and oven column on the kitchen side, a toilet and bidet niche on the bathroom side and containers and bookshelves on the living room side.

© Luigi Filetici
© Luigi Filetici

By concentrating the required amount of containers inside the cube, the need for other furnishings was reduced, freeing up space inside the home. In this way, light is able to penetrate far into the inhabited space. The black parquet floor creates a colour contrast with the cube and the home’s other white furnishings, highlighting its geometric purity.

© Luigi Filetici
© Luigi Filetici

The cube is faced with OSB panels that have been finished in white lacquer and waxed, revamping and upgrading an economical, ecological material normally used for barriers around work sites. The comfortable shower unit is installed in full view of the night zone, with the possibility of being screened by a panel that slides out of the cube. The unit is constructed from a number of different sheets of glass that create an interplay of transparencies. Architects: Studio Schiattarella Location: Villaggio Olimpico, Rome, Italy Team: Arch. Andrea Schiattarella, Arch. Carla Maresca Area: 49 sqm Year: 2012

Cite:Alison Furuto. "Cube House / Studio Schiattarella" 24 Oct 2012. ArchDaily. Accessed . <http://www.archdaily.com/281622/cube-house-studio-schiattarella/>